Dolmabahçe Sarayı’nda “203” Nolu Odanın Sırrı

MAKİNELER PADİŞAHIN HUZURUNDA DENENİYOR 

Osmanlı Sarayı sağlık ve bakım konusunda dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip etmiş. İmparatorluğa satış amacıyla getirilmek istenen alet ve makineler önce padişahın huzurunda denenerek uygun bulunduğu takdirde satış ve dağıtımına izin verilmiştir.

Bu aletler arasında sinir uçlarına düşük ölçekli elektrik akımı vererek kas tutulmaları ve romatizmaya bağlı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılanlar, cilde masaj yaparak, saray hanımlarının güzelliğine katkıda bulunanlar ya da tam takım olarak saraya alınmış diş hekimi setleri de bulunur. 

İşte 1800’lerin sonunda gelişmiş ülkelerde açılmaya başlamış olan diş hekimi muayenehanelerinin bir benzeri Sultan V. Mehmet Reşat döneminde Dolmabahçe Sarayı Harem Dairesi 203 numaralı odaya kurulmuş ve bu muayenehanede belli günlerde Saray halkının diş tedavisi gerçekleştirilmiştir.

img-20161228-wa0009

2131321

Dolmabahçe sarayı koleksiyonları arasında yer alan bu diş üniti de tam 100 yıllık bir geçmişe sahip.

DİPLOMASIZ DİŞ HEKİMLİĞİ 200 YILDIR YASAK

19. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devletinde belgesiz diş hekimliğinin yapılması yasaklanmıştır. 18 Kasım 1908’de tıp fakültesinin açılmasının ardından 22 Kasım 1908’de diş hekimliği fakültesinin de açılması kararı alınmıştır.

İlk dekan Cemil TOPUZLU yönetiminde bir kadro oluşturulmuş ve 1500 lira ile Darülfünun Osmanlı Tıp Fakültesi Dişçi Mektebi kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul Üniversitesi kurulduğunda da bu okul tıp fakültesinden ayrılmış ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi adını almıştır. Ardından da 22 Kasım’ın içinde bulunduğu hafta Toplum Ağız Diş Sağlığı haftası olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

img-20161228-wa0011-1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir