İlginç Lakaplı Devlet Adamı

Cadde Sokak İstanbul – 18 Sur içinde binlerce sokaktan birisi de bir devlet adamının lakabıyla anılır. Bugünkü devlet disiplininde Adalet Bakanlığı’na tekabül eden bir makama yükselen Abdüllatif Efendi’nin sesinin güzel olması ve şiire olan merakından dolayı bir lakapla anılacak kadar hafızalara kazınması gerçekten ilgi çekicidir. Kazasker Abdüllatif Efendi’nin lakabı Tuti’dir. Osmanlı Türkçe’sinde tuti papağan demektir. Kazasker Abdüllatif Efendi Bursa’da doğup Kemalpaşazade Efendi’nin eğitiminden geçerek kadılığa kadar yükseldi ve kazasker oldu. “Tuti Latif” lakabıyla tarihteki yerini aldı. Acıdır ki kendi adına yaptırdığı cami bir kaç kez tahrip olup yanmış ve yenilenmiştir ancak medresesi için bu kadar güzel şeyler yazamıyoruz.

YAPTIRDIĞI MEDRESE YERLE YEKSAN

17. yüzyılın üçüncü çeyreğinde yapıldı. Fatih Medreselerinin arka tarafında bugünkü adı Yesarizade olan cadde üzerinde inşa edildi.İkişer kişilik 5 odası bulunmaktaydı, küçük bir medrese idi. Büyük Fatih yangınından kurtulamayarak tamamen yanmış olduğundan 1918 sonlarında arsa halinde görülmektedir. İhya edilerek hayata kazandırılacak olan medresenin temel izlerine ulaşmak üzere Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü denetiminde temel araştırma kazısı yaptırıldı. Çıkan izler ışığında projeleri hazırlatılıp onaylatılmak üzere Koruma Kurulu’na sunuldu ancak hala bir olumlu gelişme olmadı. O kadar iç acıtıcıdır ki bulunduğu caddeye adını veren hattat Yesarizade Mustafa İzzet Efendi, Tutî Abdüllatif Efendi Medresesi’nin haziresinde babasıyla yan yana medfun iken 1917’de geçirilen yangın üzerine caddenin genişletilme çalışmaları nedeniyle hazirenin de yola gitmesi yüzünden kitabeler evvela müzeye, ardından Fatih haziresine kaldırıldı. Fakat Yesarîzade Mustafa İzzet ve babası Esad Yesarî’nin kemik bakiyeleri nakledilmiyor. Evet, bugün Fener semtine doğru inen Yesarizade Caddesi üzerinde yürüyenler, aynı zamanda divitin büyük üstadı iki hattatı çiğnemek zorunda kalıyorlar.

KULAKLARIN PASINI SİLMEYE NE DERSİNİZ ?

Tuti kelimesini bilenler bu eseri mutlaka hatırlarlar. Şair Nefi’nin sözlerini yazdığı,  Itri’nin bestelediği, Zeki Müren’in yorumladığı  şaheseri dinleyelim.

Meraklısına not:

NEFİ /  TUTİ-İ MUCİZE GUYEM

Tûti-i mu’cize-gûyem ne desem lâf değil 
Çerh ile söyleşemem âyinesi sâf değil

Günümüz Türkçesi

Mucize gibi sözler söyleyen bir papağanım, dediklerim lâf değildir. Felekle konuşamam; tenezzül etmem; çünkü onun aynası, kalbi temiz değildir. (O benim seviyemde değildir.)

Kaynaklar:

http://www.fatih.bel.tr/icerik/7109/tuti-abdullatif-medresesi/

https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/fatih-camii-haziresinde-ulema-bollugu-h25009.html

http://www.tas-istanbul.com/portfolio-view/fatih-hirkaiserif-tuti-abdullatif-camii/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir