Temel Yaşam Desteği Eğitim Semineri

ESNAN Diş Hastanesinin şubelerinde çalışan diş hekimlerine yönelik gerçekleşen seminerde Esnan Topkapı şubesi seminer salonunda Uzman Dr. Serdar Yenigün’ün sunumuyla Temel Yaşam Desteği’nin prensiplerini öğrendik.

 

20150816_105609

Seminerde yeni konsept yaklaşım şekline değinenDr. Serdar Yenigün aslında eskiden ABC ( Airway, Breath, Circulation) Hava yolu açıklığı, nefes alış verişi ve dolaşım sıralamasının artık CBA şeklinde olduğunu hatırlattı. Yani diş hekimliği işlemleri sırasında acil durum gelişip ilk yapılacak kontrolün aslında nabız varlığının kontrolü olduğunu söyledi.

20150816_111040

Böyle durumlarda yardımcı sağlık personeli dahil tüm çalışanların sakin ve serinkanlı bir şekilde seri olarak müdahale sırasına göre nabız kontrolünü ihmal etmeden ilk müdahale sırasında ya da hemen sonrasında 112 acil çağrıdan yardım talebinde bulunmanın gerekliliğini konuştuk. Ancak burada küçük çocuklarda ve yetişkinlerde bu yaklaşımda sıra değişikliği sözkonusu yani;

20150816_110903

Çocuklarda önce kalp masajı ve solunum müdahalesi yapıp ardından 112 den yardım talep ediliyor. Ancak şu göz ardı edilmemeli ki acil müdahale eğitimi almış yardımcı personeliniz varsa zaten o da yapılacakların sırasını bilecektir ve size destek oalcaktır. Çalıştığım ortamda bu konuda eğitim almış ve sertifikalı iki asistanımız mevcut.

 

Tıbbın temel kuralı “Önce Zarar Verme” ilkesinden hareketle yaptığımız tüm dental müdahalelerde istiyoruz ki hiç komplikasyon yaşamayalım ancak takdir edersiniz ki elimizde olmayan koşullarda bazı olaylar şekilleniyor. Temennimiz o ki; hiç bir meslektaşımız hiç bir tıbbı meslek gurubunda ki arkadaşımız bu tarz durumlarla karşılaşmasın.

Eğitimimizden kareler:

https://www.bilalalkan.com/albums/temel-yasam-destegi-seminer/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir