İl Milli Eğitim binası olan yanık konak

Suriçi Konakları – 9

Cağaloğlu’na gittiyseniz meydanda sizi Vilayet binası olarak bilinen Istanbul Valiliği karşılar. Sırtınızı valilik binasına verince biraz daha adımlarsanız İstanbul’un Ankara caddesi üzerindeki Iran Konsolosluğu binasını solunuzda, Rauf Paşa Konağı’nı da sağınızda görürsünüz.

Rauf Paşa Konağı;  İstanbul Suriçi Cağaloğlu Ankara Caddesine cepheli olarak yapıldı. Bina sonradan yapılan eklemelerle haliyle özgünlüğünü kaybetti. Bu tarihi bina, 1865 tarihli Hocapaşa yangınında yanan Rıfat Paşa’nın ahşap konağının yerine kagir olarak Rıfat Paşa’nın oğlu Rauf Paşa tarafından yaptırıldı. 24 Eylül 1885’te konak ve bahçesine inşa edilen iki yapı, Sultan I. Mahmut Vakfı’na ait iken Maliye hazinesine geçmiş, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde, başkent içindeki bazı paşa konaklarının idare binası olarak kullanıldığı dönemde, Rauf Paşa Konağı da Nafia Nezaretine tahsis edildi. Bahçesinde yer alan diğer yapılar ise Emniyet Sandığı ve Teyyare Cemiyeti’ne verildi. 1931-1932’ye kadar Nafia Nezareti Dairesi olarak kullanılan konak, bu tarihten itibaren İstanbul Bayındırlık Müdürlüğü ve Maarif Müdürlüğü tarafından paylaşıldı. 1983’te, konağın kullanımı tamamen Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edildi.

IMG-20171005-WA0017

MAZİSİNDEKİ YANGIN PEŞİNİ BIRAKMADI

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bulunduğu 150 yıllık bina 2012 yılında çıkan yangında kül oldu. Vali kundaklama ihtimali olmadığını söyledi. Yangın sabah 06.00 sıralarında Cağaloğlu’nda meydana geldi. Tarihi binanın üst katında dumanlar çıkmaya başladı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edilirken binadan bir anda alevler yükseldi. İçi ahşap olan binada hızla yayılan yangın kısa sürede alt katlara da sıçrayarak her yeri kapladı. Cayır cayır yanan binanın ahşap olan katları çöktü. Fatih, Beyoğlu, Bağcılar, Mecidiyeköy ve Şişli’den çok sayıda itfaiye ekibinin gönderildiği yangında, tarihi bina yaklaşık 1.5 saat içinde küle döndü. Soğutma çalışmaları gün boyu devam etti.

IMG-20171005-WA0010

DEMİR ÇİVİ ETKİSİ

İlk bulgulara göre, yangının elektrik kontağından çıkmış olabileceği belirtilirken, binada birkaç gündür sık sık elektriklerin kesildiği öne sürüldü. Yangının hızla yayılmasında ahşap döşemelerde ve kirişlerde kullanılan yaklaşık 20 santim uzunluğundaki demir çivilerin etkili olduğu belirtildi. Fatih İtfaiye Grubu Amiri Hasan Karakaş, “Yangında ısınan çiviler yay gibi yerinden fırlıyor. Çevreye yayılan çiviler yangının başka yerlere sıçramasına neden oluyor. Yangının bu kadar hızlı yayılmasının sebebi bu çiviler. Elimdeki çiviyi karşı binanın çatısından aldık. Orayı da tutuşturmuştu, müdahale edip söndürdük” dedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu şunları söyledi: “3 binden fazla okulun, 2.5 milyon öğrencinin, yüz binden fazla öğretmenin bağlı olduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü önemli bir yerdir. Kundaklama gibi bir durum yok. Kesinlikle aklınıza bile getirmeyin. Önemi tarihi olması. Hasar tespitinin ardından bina eski haline kavuşturulacak. Tarihi binalarda yangın emniyetinin geliştirilmesi, elektrik sisteminin dikkatli kullanılması gerek.

images (2)

MÜZE YAPILACAKTI
1860’ta Rıfat Paşa tarafından yaptırılan konak, 1865’te ilk yangını yaşadı. Oğlu Rauf Paşa tarafından yeniden 1885’te inşa edildi. Tamamen ahşap olan bina, yangında tamamen yok olduğu için betonarme olarak yapıldı. 2012’de yanmadan evvel planlandığına göre tarihi bina tarihi dokusuna uygun restore edilerek eğitim müzesi olarak hizmete açılacaktı. Ancak geçirdiği yangın sonrası şu an için yeniden inşası ile ilgilenilmekte akıbeti konusunda net bir bilgi mevcut değildir.

Kaynak:

www.sabah.com.tr/yasam/2012/12/25/150-yillik-bina-yandi

www.tas-istanbul.com/portfolio-view/cagaloglu-rauf-pasa-konagi/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir