Mekteb-i Tıbbiye Sergisi

Zeytinburnu Belediyesi 14 Mart Tıp Bayramını Ülker Erke’nin tıp tarihini anlattığı çok özel minyatürleri ile kutluyor. Hem de Osmanlı döneminde askeri hastane olarak inşa edilen ve bugün Kazlıçeşme Kültür Merkezine dönüştürülen tarihi bir mekânda. Ayrıca sergi Ülker Erke’nin hocası, Türk Sanatının büyük üstadı Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in aziz hatırasına ithaf ediliyor.

ÜLKER ERKE KİMDİR?

Ülker, adını akrabası olan Süheyl Ünver verdi ve onyedi yaşına geldiğinde de tezhip ve minyatürü Ord. Prof. A. Süheyl Ünver (1898-1986)’den öğrendi. 1958 yılında hocasından icâzetini aldı. Türk Süsleme Seminerleri’nde hocasına uzun yıllar yardım etti. Ayrıca ressam Ali Sami Boyar ile beş yıl resim çalıştı. Ressam Ercüment Kalmık’tan desen ve anatomi öğrendi. Süheyl Ünver’in vefatının ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsündeki Türk Süsleme Grubunda öğretim hizmetine başladı. 1998 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 

* Karacaoğlan ve Nedim’in şiirlerinden özgün minyatürler,
*Mevlevilik konulu özgün tezhip ve minyatürler, Mevlana portreleri (araştırma ve toplama)
* Edremit yöresi folkloruyla ilgili özgün minyatürler,
* Minyatürlerde gemiler ( araştırma, toplama ve özgün)
* Masal ve efsanelerle ilgili özgün minyatürler
* Minyatürlerle Atatürk Evleri
* Masal ve efsanelerle ilgili özgün minyatürler
* Minyatürlerle Atatürk Evleri ve Atatürk’le Anıtlaşan Yapılar (grup çalışması)
* Kuşlar (araştırma, özgün)
* Mevlevîhâneler
* Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Hastaneleri, gibi değişik konularda hazırladığı eserleri ile 17 kişisel sergi açmış, 60 dolaylarında da grup sergisine katılmıştır.

HİÇ BİR ESERİNİ SATMAYA KIYAMADI

Ülker Erke, Türk minyatür sanatını hocası Süheyl Ünver’den öğrenen, onun öğreti ve değerleriyle aydınlattığı yolundan hiçbir zaman ayrılmayan şahsına münhasır bir sanatkâr. Yeniliklere açık, meraklı ve araştırmacı ruh yapısıyla yaşadığı ve gördüğü sahnelerden, okuduğu metinlerden esinlenerek resmettiği eserlerinden oluşan 9 ayrı kitabı Türk minyatür dünyasına armağan eden Erke, her ne kadar ‘tekaüdüm’ dese de çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. 17 yaşında bindiği gemiden 68 yıldır inmeyen ve yaptığı hiçbir minyatürü satmaya kıyamadığı için evini adeta bir sanat galerisine dönüştüren Ülker Erke ile yapılan röportajı okuyabilirsiniz.

ZEYTİNBURNU ASKER HASTANESİ

Zeytinburnu Askeri Hastanesi’nin kuruluşu III. Selim dönemine (1807-1808) kadar uzanan bir tarihe sahip. Bu askeri hastane Tophane- i Amire’ ye bağlı silah fabrikasıyla, Bakırköy Baruthanesi’nde görev yapan askerlere verilebilecek sağlık hizmetleri için inşa edildi. Geçen zaman içinde yetersiz kaldığından, Sultan II. Abdülhamit tarafından yıktırılıp, 1893 yılında yerine daha büyük, daha kapsamlı bir hastane yaptırılıyor ve İstanbul’un işgali döneminde bir süre kapatıldıktan sonra, Cumhuriyet döneminde tekrar kullanılmaya başlanıyor. Bina, 1984 yılından 2017 yılına kadar Zeytinburnu Belediyesi olarak kullanıldı. 28 Ekim 2018 tarihinde yapılan açılış sonrasında Zeytinburnu belediye Meclis toplantıları yapılacak olup, Teftiş kurulu başkanlığı burada hizmetlerine devam edecek. Diğer bölümler ise Kadın Eserleri Müzesi, Kitap Hastanesi ve Kazlıçeşme Kültür Sanat Merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

 

Meraklısına not; 14 Mart 2019 tarihinde açılan sergiyi 14 Nisan (Pazar) gününe kadar Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Sanat Galerisi’ nde ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir