Bulgaristan’ın Gülü; Kızanlık

Cadde Sokak İstanbul – 10 İstanbul’da sokak ve cadde isimleri verilirken o bölgenin bir hikayesi ya da yaşanmışlığı mutlaka oluyor.  Bu bölgede bir dönem yaşamış olanlar Bulgar göçmeni ya da o bölgede yaşamış insanlarımız diye tahmin ediyoruz.Bu kez ismini araştırdığımız caddenin ismi; Kızanlık. Kızanlık Caddesi, Fatih ilçesinde Kıztaşı olarak bilinen anıta gelmeden önceki caddenin adıdır. Kızanlık ismi Kazanlık olarak da kullanılıyor.

Bilenler için Bulgaristan’ın Kazanlık kenti, dünyaca ünlü Gül Vadisi ile tanınıyor. Harika doğası ile dikkat çeken Kazanlık gül üretimi için de muhteşem bir iklime sahip. Tarifi imkansız güzellikteki rengarenk güller ile dikkat çeken coğrafya dünyanın sayılı gül endüstri merkezleri arasında gösteriliyor. Örneğin dünyada gül yağı üretiminin yüzde 80’i burada  yapılıyor. Bugün bu bölgede yetiştirilen güller parfüm sanayisinin yanı sıra sabun, kozmetik, reçel, pastane ürünleri, gül suyu, hatta alkollü içecek yapımında da kullanılıyor.

TÜM TOPLUMLARIN SEVGİLİSİ GÜL

Tarih boyunca vazgeçilmez muhteşem bir çiçek olarak gül, bütün toplumların ortak sevgisini kazandı. Dünyada ilk gül bayramını Fenikeliler düzenledi. Kraliçe Kleopatra kullandığı kozmetik ürünlerinde ve banyosunda mutlaka gülü tercih etti. Eski Yunan tapınakları gülle dekore edildi. Homer eserlerinde gül yağından bahsetti. Romalıların tablolarını da yine gül bayramları süsledi. Ünlü Neron ise gül yağmurunu icat etti. Bütün bunların ötesinde tüm insanlar aşkın sembolünü de gül ile tanımladılar. İslam tasavvuf anlayışında Gül Hz. Muhammed’i de temsil eder.

Efsaneye göre, saltanatı sırasında kenti ziyarete gelen üçüncü Osmanlı Sultanı Murad-ı Hüdavendigar, bembeyaz giyinmiş çocuklar tarafından karşılanır. Bu durumdan çok etkilenen Padişah, “Maşallah, akça kazanluk! Allah nazardan saklasın! Mükemmel beyaz güzel çocuklar!” diye bağırır ve kent, Osmanlı döneminde “Kızanluk” diye anılmaya başlanır. Kızanlık’ın içinden geçen nehrin sağ yakasında etrafı yüksek binalarla çevrili, Sultan Yıldırım Bayazıd döneminde inşa edilen Kızanlık Camisi bulunuyor. Bunun yanında Kızanlık çevresinde yirmi civarında Türk köyü bulunur.

KIZANLIK NASIL GÜL VADİSİ OLDU?

İlk olarak bir Türk yargıç bahçesini süslemek için kente gül getirir. Kızanlık’ta 1903 yılından itibaren de her yıl “Gül Festivali” düzenlenmeye başlanır. Etkinliğe başta Japonya olmak üzere dış ülkelerden de birçok turist geliyor.   Kazanlık’ta neredeyse 20. Yüzyıl’ın başından itibaren gül festivali düzenleniyor. Bugünkü festival artık geniş çaplı uluslararası bir statü kazanmış durumda.  Öte yandan antik dönemlerde Trak krallarının yurdu olarak bilinen Kazanlık’ta, Bulgaristan’ın en büyük ve en iyi korunmuş Trak mezarlığı bulunuyor. Şehir pek çok özelliği ile dikkat çekerken UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi de hak etmiş durumdadır.

Meraklısına not: Bulgaristan’ın Kazanlık kentine bağlı dünyaca ünlü Gül Vadisi’nde mayıs- haziran aylarında düzenlenen festival kapsamında konserler, atölye çalışmaları, geçit törenleri ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bir yandan festival eğlencesine katılırken diğer yandan yerel lezzetleri yerinde tatma imkanı bulacaksınız. Kazanlık Gül Festivali turunda Plovdiv (Filibe), Varna, Burgas ve Nessebar gibi kentleri de keşfetme şansı bulabilirsiniz.

Kaynaklar:

http://www.balturk.org.tr/kizanlik-gul-festivali/

http://www.ispartakulturturizm.gov.tr/TR-71130/turkiyenin-gul-bahcesi.html

http://www.lozanmubadilleri.org.tr/kizanlik-gul-festivali-ve-bulgaristan-ziyareti-izlenimleri-yesim-padar/

blog.prontotour.com/gulun-100-yili-asan-seruveni-iste-kazanlik-gul-festivali 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir