Bu Cadde Adını Genelkurmay Başkanı’ndan Aldı

Cadde Sokak İstanbul – 2 İstanbul Eminönü’nde bir cadde var ki burası zaman zaman haberlerde “Eminönü’nde Ölüm Geçidi” olarak anılır. Böyle anılmasına sebep aslında yayaların trafik kurallarına uymaktan imtina etmesidir. Alt geçitleri kullanmak varken zaman kazandırdığı düşünülen ama hayatı kaybetmeye sebep olan yanlış bir hareket koca bir hayata mal oluyor.  Siz siz olun lütfen alt geçitleri ve yaya geçitlerini kullanın. 

Ragıp Gümüşpala Caddesi’nden Eminönü’ne giden herkes mutlaka geçer.Bu cadde; Unkapanı önünden başlayıp Yeni Cami önüne kadar olan uzun bir mesafede kullanılır. Caddeye adını veren Ragıp Gümüşpala, asker ve siyasetçi bir kimliğe sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetleri’ nin 11. Genelkurmay Başkanı’dır. Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bir askeri darbenin daha da derinleşmesine ve etki alanının artmasına engel olmaya çalışan bir isimdir.

PEKİ KİMDİR RAGIP GÜMÜŞPALA ?

1897’de Edirne’de doğan Ragıp Gümüşpala Kuleli Askerî Idâdisi’nde okurken 1916’da Birinci Dünya savaşı’na katıldı. Galiçya ve Filistin Cephelerinde çarpıştı. 1918’de İngilizlere esir düştü. İki sene sonra yurda döndü. İstiklâl Savaşı’na katıldı. Yarım kalan eğitimini tamamlayıp 1934’te Harp akademisi’ni bitirerek kurmay subay oldu, orgeneralliğe kadar yükseldi ve Genel Kurmay Başkanlığı’na tâyin edildi. İki ay sonra, 27 Mayıs 1960’ta ülke yönetimini ele alan Millî Birlik Komitesi tarafından tasfiye edilen subaylarla birlikte emekliye sevk edildi.  Aslında ilginç olan bir gerçek var ki Ragıp Gümüşpala o dönemin hükümet koalisyonlarında yer alan partisinde (Adalet Partisi) aktif çaba sarfetmiş ancak hükümette görev almayı istememiş ve kenarda kalmayı tercih etmiştir.

Yıl 1964’ü gösterdiğinde Ragıp Gümüşpala bir otel odasında kalp krizi geçirerek vefat eder. Onun vefat ettiği gece çok ilginç bir hadise yaşanır. Tarihte Jhonson Mektubu olarak bilinen ve ülkemizin Kıbrıs’a yapacağı harekatı Amerika’nın engellemeye  çalıştığı bir mektup Türkiye’ye gönderilmiştir. Dileyenler mektupta yazılanları buradan okuyabilirler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir