İşgal Gören Konak

Suriçi Konakları – 29 Sultan Abdülaziz zamanında inşa edilen ve mimari bilinmeyen bu konak yapısında olan Soğukçeşme Askeri Rüştiye binası o kadar farklı amaçlarla kullanılmış ki okuyunca sizler de şaşıracaksınız.

1875-1876 yılları arasında yapıldığı bilinir. Sultan Abdülaziz döneminde açılan  dokuz Askeri Rüştiye’den biridir. 1922 yılında Mekteb-i Mülkiye olarak kullanılan bina bir dönem Adli tıp ve 1980-1997 yılları arasında Devlet Güvenlik Mahkemesi olarak hizmet verdi , daha sonra çocuk mahkemesi olarak kullanıldı. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne verilen bina 2012’de yangın geçirdi.  Tüm bu kullanımlar toplumsal faydaya yönelik olsa da tarihinde üzücü bir hatıra vardır.

İSTANBUL İŞGALİNDE KARARGAH

İtilaf Devletleri’ne ait 73 parça savaş gemisinin İstanbul Limanı’na demirlediği 13 Kasım 1918 de İstanbul’un fiilen işgali başlar. İşgal güçlerinin İstanbul’dan ayrıldığı tarihse 5 yıl sonra olur; Ekim 1923.

Patronluğunu İngiltere ve Fransa’nın yaptığı işgal güçleri bu 5 yıl boyunca İstanbul’da  hamamdan otele, kuleden camiye, handan okula onlarca yapıyı kullandılar. İşgal güçlerinin, Kuva-yı Milliye’ci direnişçilere işkence yaptıkları bina şimdilerde bir öğretmenevi, karargah olarak kullandıkları binaysa 5 yıldızlı otel oldu. Mimar Sinan’ın hamamını mahkeme salonu olarak kullandılar, bir camiyi de ahır olarak kullanan Fransızlar işgal zamanı Askeri Rüştiye’ye el koydular ve Sirkeci karargahı olarak kullanmaya başladılar.

OKULDAN MEZUN OLAN ÜNLÜLER 

Pek çok çocuk için özellikle yoksul çocuklar için rüya olan eğitim görme imkanı sağlayan bu okuldan mezun olanlar çok tanıdık isimlerdir. En bilinen örnekleri; Enver Paşa, Mareşal Fevzi Çakmak asker olarak ün yapanlardır. Ancak asıl ününü askerlik dışında yapanlar da var. Örneğin Ord.Prof. Tbp. Tuğgeneral Tevfik Salim Sağlam;  Türkiye Verem Savaş Derneği’nin kurucusu, İstanbul Üniversitesi rektörlerinden, Türkiye’deki ilk akciğer hastalıkları kürsüsünü kuran kişidir.  Ünlü Tarihçi Ord. Prof. Dr. İsmail Hakkı Uzunçarşılı; Osmanlı tarihi konusunun önemli uzmanlarındandır. Eylül Romanının Yazarı Mehmed Rauf da oradan mezun olanlar arasındadır. Kısacası önemli kişilerin yetişmesi için bir ortaokul olmuştur.

Şimdiler de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü olarak kullanılmaktadır. 

Kaynak:

http://www.biristanbulhayali.com/istanbulun-isgali-sirasinda-isgalcilerin-istanbulda-kullandiklari-10-tarihi-bina

https://duyguyumagi.blogspot.com/p/yoresel-yemekler.html

https://www.evrensel.net/haber/182190/binalarin-kaderi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir