Ahilik Haftamız Kutlu Olsun

Anadolu Esnafının Kimliği; Ahilik

Ahilik 13. yüzyılın ilk yarısından 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu’da, Balkanlarda ve Kırım’da yaşamış olan Türk Halkının sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adıdır. Bugünlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz dürüst, ilkeli ve ahlaki ticaretin temellerini oluşturan ahilik yeniden canlansın istiyoruz.

Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir alaşımıdır. Ahi diye anılan kişi kesin olarak bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir. O bununla birlikte olgun, ahlaklı, merhametli, iyi­liksever ve her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişidir.

Dünyaya kazandırılan ticaret ahlakı

Özellikle Orta Asya’daki ve Türkistan’daki eski Türk belgelerini inceleyen, başta W. Barthold gibi Rus bilginlerinin yazdıklarına göre Türk­ler, İslam öncesi dönemlerden beri, sanat, ticaret ve başka meslek alan­larında büyük gelişmeler göstermişlerdir. Örneğin W. Barthold “Orta Asya Türk Tarihi Hakkında Dersler” adıyla Türkçe olarak yayınlanan ese­rinde, bugün bütün dünyaca kullanılan, bir yerden bir yere yollanan ve “çek” denen kâğıt parçasıyla para alışverişi yapılan ticarî işlemdeki “çek”in ilk kez Asya Türklerince kullanıldığını ve Türkçedeki “çekmek” sözcüğünden geldiğini yazıyor. Yine Asya Türklerince, hükümdarın dam­gasını taşıyan ak ipek kumaş parçasının para olarak kullanıldığı, bu yüz­den, Osmanlı Türklerindeki madenî para birimi “akça”nın, hükümdar damgasını taşıyan bu ipek kumaş parçasından geldiği de, ekonomi ta­rihiyle uğraşan herkesçe bilinen bir gerçektir.

XIII. Yüzyılın ilk yarısında Anadolu Selçuklu Türklerinin ekonomik yaşamında çok etkin rol oynadığını gördüğümüz ahilik, uzun yıllar boyu Türk ahlakının da simgesi olmuştur.

Ahlakla sanatı ve onun kollarını, dallarını yoğurarak kişinin ruhunda, etinde kemiğinde özümlemiş bir kurum olan bu ahilik, Türkler dışında hiç bir ulusta da yoktur. Bu anlamda Ahilik bir hayat biçimi ve toplum düzeni oluşturacak güce sahiptir.

Ülkemizde bu sene 31. si kutlanan Ahilik Haftası’nda Esnan olarak bizler de sizlere Esnafların piri olan ve esnaf teşkilatlarının kurucusu kabul edilen Ahi Evran’ın öğrencilerine ve esnaflara yılın farklı zamanlarda dağıttığı tatlı olarak da bilinen Ahi Helvası’nı ikram ediyoruz. Bekleriz.

Meraklısına not:

Ahilik geleneğine göre bir ahinin
– Alnı açık olmalı,

– Eli açık, cömert, yardımsever olmalı,
– Sofrası, kapısı açık olmalı, nesi varsa misafiriyle paylaşmalıdır,
– Dilini yalandan, gıybetten, iftiradan bağlamalı,
– Gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalı,
– Belini bağlamalı, kimsenin namusuna göz dikmemelidir.

Kaynak:

http://www.ahiyan.org/ahilik-nedir.html

http://ahianadolu.com/ahi-helvasi/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir