Okul Binası Olan Konak

Suriçi Konakları – 26 Yedikule semtinde surlara yakın bölgede kilise, cami ve pek çok tarihi bina görmek mümkün. İstanbul’un pek çok yerinde yanan ya da yıkılan konaklardan az da olsa ayakta kalan binalardan birisi de hala ilk yapıldığı zamanlarda kullanıldığı gibi okul olarak kullanılıyor.

Okul, 1895 yılında o zaman Avusturyalıların işletmesinde bulunan Şark Demiryolları (Sirkeci-Halkalı arası) idaresinin memur ve işçileri için yapılmış bir  binadır.

Konağın yapımından sonraki yıllarda önce Alman mektebi adıyla daha sona Şark demiryolları işletmesi Fransızlara devredildiğinden Fransız mektebi adıyla yabancı uyruklu öğrencilerin hizmetine verildi. 1934 yılında Maarif vekaleti  bu binanın bulunduğu semtte okul açma  ihtiyacı duyulduğundan bu binayı satın alınarak Türk ilkokulu olarak Türk öğrencilere hizmete sunuldu. Böylece daha önce Kocamustafapaşa’da bulunan Yağhane namındaki binada ders gören 3 sınıflı ilkokulun öğrencileri, 52. İlkokul adıyla bu binaya 1934 yılında taşındı.

Okul halen Yunus Emre Ortaokulu olarak Eğitim-Öğretime devam etmektedir.

Meraklısına; okulun şimdi faaliyette olduğu alanda maalesef ek bina yapılmış. Bu binanın tarihi dokudan ne kadar uzak olduğunu görmek insanı üzüyor. Neden firmalara proje verilirken tarihi dokuya uygun bir mimarı yapılması konusunda yaptırım yoktur hep merak etmişimdir. Dilerim ilerleyen yıllarda tarihi binaların dokusuna uygun ek binalar yapmayı öğrenir ve önemseriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir