Sergilere Kucak Açan Konak

Suriçi Konakları – 25 Sultanahmet’ten Gülhane’ye doğru tramvay yolundan yürüyerek inerken sol tarafınızda sürekli sergi afişlerinin olduğu bir bina görürsünüz. Bu bina aslında yaşlı ve şimdilerde zar zor ayakta duruyor. İsmi Abud Ahmet Paşa Konağı. Abud Ahmet Paşa Konağı; Mütareke döneminde, İstanbul muhafızlığı yapan Abud Ahmet Paşa’nındır.

Fatih’te Alemdar mahallesinde bulunan Abud Efendi Konağı, adını ilk sahibi Ahmet Abud Efendi’den almıştır. Suriye kökenli bir tüccar olan Abud Efendi, II. Abdülhamit döneminde ticaret odası, harbiye nezareti mübayaa komisyonu ve şirketi hayriye reisliği yapan Mehmet Abud Efendi’nin kardeşidir.

Anıtlar Yüksek Kurulu kararıyla “korunması gerekli sivil mimarlık örneği bina” olarak tescil edildi. Bina bahçesi ile birlikte 3.243 metrekare alanı kaplar. 19. yüzyıl sonlarına tarihlendirilen yapı, Abud ailesi tarafından kullanıldıktan sonra Ahmet Abud Efendi’nin büyük oğlu Ferit bey tarafından bir Amerikalı’ya satıldı. 1925’te genç hristiyan erkekler birliği (ymca) binası olarak faaliyete başladı. 1927’de yapının ekinde açılan “Alemdar Sineması” İstanbul’un en eski ve önemli sinemalarındandı. 1939’da Ymca’nın faaliyetlerine son verilmesinin ardından, bir süre Amerika erkek lisan ve ticaret dershanesi olarak kullanıldı. 1969’da ise Yücel Kültür Vakfı’na verildi. Yücel Kültür Vakfı’nın bünyesinde sayısız sergiye ev sahipliği yapan konağı “Uzak Hafıza” sergisi vesilesiyle gezme fırsatım oldu.

Meraklısına; Yapının girişinde belki de döneminin tek örneği diyebileceğimiz renkli mermerden yapılmış muhteşem bir selsebil vardır. İstanbul’da böyle renkli mermerden yapılmış sanat eserlerini çok az görebilirsiniz. Abud Efendi Konağı’nda neredeyse her 2-3 aylık dönemde bir sergi düzenleniyor ve kültür sanat dünyamıza güzel katkılar sağlanıyor.  Meraklıları bu siteyi takip edebilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir