Diş korkusunu yenmeye ne dersiniz?

DİŞ KORKUSU OLANLAR DİKKAT!
Yapılan bir araştırmaya göre: “Diş korkusuna sahip olan hastaların, diş korkusu olmayan hastalara göre daha fazla ağız ve diş sağlığı problemi” olduğunu biliyor muydunuz? O zaman gelin diş korkusunu beraber yenelim. Nasıl mı? Tabi önce biz diş hekimlerine de iş düşüyor. Diş hekimleri dişi değil öncelikle hastayı yani “danışanı” tedavi etmelidirler. Diş hekimlerimizin ilk işi hastanın korkusunu empati kurarak fark edip öncelikle bunun tedavisi için uğraş vermelidir.

 Bilesiniz ki, Allah’ın dostlarına hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de. “Yunus Suresi 62)
“Şüphesiz Rabbimiz Allah’tır” deyip sonra da dosdoğru olanlara hiçbir korku yoktur, onlar üzülmeyecekler de. (Ahkaf Suresi)
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE EĞİTİM ÖNEMLİ
 “Yapılan bir çalışmada diş hekimi korkusunun yüzde 51’inin çocukluk döneminden, yüzde 22’sinin ergenlik döneminden kaynaklandığı gösterilmektedir.”(1) Dünya nüfusunun yüzde 6 – yüzde 14`ü, sadece korku yüzünden diş hekimine gitmekten kaçınmaktadır. Peki, ne diş korkusu olanlar ne yapmalıyız? Konunun uzmanlarının yaptıkları araştırmaya göre, muayeneye gitmeden birkaç saat önce kahve ,soda gibi içeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.  Öte yandan peynir, yumurta gibi protein bakımından zengin yiyecekler yenmesi tavsiye ediliyor.
Çünkü bunlar vücudunuzda sakinleştirici maddelerin salgılanmasını kolaylaştıracaktır. Yine randevunuza giderken giyiminize de dikkat edin. Rahat ve hoşunuza giden, kendinizi iyi hissedeceğiniz kıyafetler giyin. Sakın diş hekimine giderken  hızlı araba kullanmayın. Bir gece önce olabildiğince dinlenmeye çalışın böylelikle randevunuza gittiğinizde daha  sakin olabilirsiniz.
(Kaynak: 1.      Locker D, Liddell A, Dempster L, Shapiro D. Age of onset of dental anxiety. J Dent Res 1999; 78: 790-796.)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir