Bal Dişe Faydalı Mı?

Balın diş sağlığına yararlı olduğunu biliyor muydunuz?  Ancak her şeyde olduğu gibi balın tüketiminde de aşırıya kaçmamak şartı var. Balı faydalı hale getirmek için dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Asidik tepkisi nedeniyle bakterilerin ve mikroorganizmaların oluşması ve yaşaması için elverişsiz bir ortam hazırlayan balın, antibiyotiklere karşı direnç gösterebilen MRSA bakterisine karşı koyabildiği keşfedilmiştir. O zaman şunu söylemekte yarar var. Balı faydalı hale getirmek için mutlaka dişler fırçalanmalıdır.

BALIN DİŞE FAYDASI NASIL OLUR?

Amerikan Dental Araştırmalar Birliği tarafından ele alınan “Oral Sağlık İçin Yararlı Yiyecekler” konulu sempozyumda, balın diş çürüğünü önlediği ortaya konmuştur. Bu araştırma ışığında, Yeni Zelanda Waikata Üniversitesi Biyokimya uzmanı ve Bal Araştırma Ünitesi başkanı Doç. Dr. Peter Molan; “Diş çürüğünden sorumlu bakterilerden Streptococcus mitis, Streptococcus Sabrinus ve Lactobacillus casii’nin ürettikleri asit miktarını bal önemli ölçüde azaltmaktadır” açıklamasında bulunmuştur. Bundan yola çıkılarak, anti enflamatuar kompenentleri sayesinde, şişliği ve ağrıyı azaltan özelliği ile balın yaraları iyileştirme konusunda artı bir yarar sağladığı sonucuna varıldığı belirtilmiştir.

Esasında şeker içerikli bir besin olan bal içerdiği etken madde sayesinde bakterilerin ağız içerisinde ürettiği asidi baskılama özelliğine sahip.

Unutmadan; “Balda insanlar için Şifa vardır. (Kuran-ı Kerim Nahl : 69)” ayetinin işaret ettiği gerçek gibi balın genel sağlığımıza pek çok yararı olduğu gibi ağız içinde uzun sure kalırsa içindeki barındırdığı doğal şeker (fruktoz) sebebiyle diş çürüklerini tetikleme potansiyeline sahiptir. O sebeple balın tüketimini dengeli yapmak ve dişleri fırçalamayı ihmal etmemek gerekiyor.

Kaynak:

www.hurriyetaile.com/yazarlar/merih-kece/balin-dis-ve-dis-curuklerini-onleyici-etkisi_4277.html?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir