Vefa ve saygıyla anıyoruz

Atatürk’ün dişleri Günzberg’e emanet

Atatürk’ün dişlerini Beyoğlu’nda muayenehanesi olan Sami Günzberg tedavi ederdi.Atatürk ilk kez hasta olarak kendisine geldiğinde,titreyerek bir dişini çekmiş ve korkusundan elindeki aletleri yere atarak banyoya kaçmıştı.Bundan sonra hem devamlı hastası hem de dostu olan Atatürke özel bir oda ayırmıştı. 

Atatürk geldiği zaman bütün diğer hastalarının randevularını iptal ederdi. Atatürk’ün altın varak kaplamalı üst total protezini muayenehanesindeki bir camekanda sergiliyordu.Günzberg gerektiğinde Dolmabahçe Sarayı’na,Florya köşküne,Savanora yatına ve yalovaya giderdi.Dolmabahçe sarayı’nda bir dişçi koltuğu vardı.2 Mayıs ve 22 Haziran 1937 tarihlerinde Ankara’da köşkte Atatürk’ü ziyaret etmişti.Ayrıca Ziya Cemal Büyükaksoy bir dişini çekmiş,Kantorowicz de alt sol küçük azılarından birinde bulunan büyük bir granülom sonucu oluşan ağrı ve infiltrasyona müdehale etmişti. 

Dindirilemeyen Kanama
Son hastalığı sırasında 11 Ağustos 1938 günü,Dolmabahçe Sarayı’nda yaptığı ziyarette ,Atatürk’ün diş etlerindeki iltihabi uzantılardan şikayet etmesi üzerine,kendisini bunlardan kurtarabileceğini söyler.Bir makas ister ve yakarak dezenfekte eder. O sırada sarayda Atatürk’ün müdavi doktorları bulunmasına rağmen onlara danışma ihtiyacını hissetmeden üst dudağın freninin sağ tarafındaki burjonu makasla keser fakat kanama durmayınca düşüp bayılır.Bir hizmetli koşarak o sırada Mabeyn dairesinde oturan Dr.Neşet Ömer İrdelp ile Dr.Asım Arar’a haber verir.Dr.Mim Kemal Öke kan durdurucu ilaçlarla saraya çağrılır.Karaciğer yetmezliği nedeniyle pıhtılaşmadığı için dinmeyen kanama perklorür dö fer eriyiği ile durdurulur. 

Bu hadiseden sonra ziyaret yasağı sıkı bir şekilde denetlenir ve Sami Günzberg’in keyfi müdahalelerine fırsat verilmez. 

Screenshot_2017-11-10-11-38-56-1

Atatürk hayatının son zamanlarında bu altın varak kaplamalı üst total protezi kullanıyordu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir