Paşa’nın Konağı artık “Koruma Kurulu Binası”

Suriçi Konakları – 13

Fatih ilçe sınırlarında Beyazıt ve Süleymaniye bölgelerinde yer alan konaklar maalesef bugünlere ulaşamadan kimisi yakılarak kimisi de yıkılarak harab oldu. Dönemin ileri gelen paşaları bu bölgelerde ikamet edip aynı zamanda kendileri için konaklar da yaptırmışlardı. Bugünlerde çok azı ayakta olanlardan bir tanesini fotoğraflama imkanım oldu, işte o konak hakkında kısa bir tarihçe;

 

Kayserili Ahmet Paşa Konağı, 1875 yılında Kayserili Ahmet Paşa tarafından inşa edildi. 19. yüzyıl yapısı olan konak; 1806-1878 yılları arasında yaşayan ve 1873’te Bahriye Nazırı olan Ahmet Paşa’nın isteği üzerine yapıldı. Konağın haremlik ve selamlık olmak üzere iki ayrı kapısı mevcuttur. Konağın iç süslemelerinde duvar yüzeyleri panolar halinde bölünerek buralara manzara ve deniz resimleri yapılmıştır. Bir odanın tavanında İstanbul manzaraları görülmektedir. İkinci katta, arka cepheye bakan bir odanın tavanında ise yoğun bir kartonpiyer süsleme görülmektedir.

20171102_163801
BİR ZAMANLAR BEKAR ODALARIYDI

Kayserili Ahmet Paşa gibi 19. yy’da devlet ileri gelenlerinin ikametgahı olan Beyazıt ve Süleymaniye semtleri malesef son 50 yılda bu özelliğini kaybetmiştir. Bunun sonucunda semtin diğer konakları gibi 20. yüzyılda bölgede yaşanan çöküş ve sosyo-ekonomik değişim sonucu, bu konak da sonraki konak sahibi tarafından bekar odaları halinde kiraya verilerek 1976’ya kadar kullanıldı. 1976’da yıkım ruhsatı alınmış, arka cephesi kısmen yıkılmış durumda iken, yıkım durdurulmuş, eski eserler ve müzeler genel müdürlüğü tarafından 1978’de kamulaştırıldı. Bu genel müdürlüğe bağlı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nden y. mimar Nurhan Ercan’ın hazırladığı projeye göre 1986-87’de yapı ihya edilerek, 1988’de ”taşınmaz tabiat ve kültür varlıkları kurulları” İstanbul Şubesi’ne büro olarak tahsis edildi.  Kasım 2006’da Kayserili Ahmet Paşa Konağı, Kudeb Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü’ne tahsis edildi ve o tarihten beri yapı bu müdürlük tarafından kullanılmaktadır.

20171102_163458
KAYSERİLİ AHMET PAŞA KİMDİR?

Kayserili Ahmet Paşa,1806 yılında Kayseri’de doğmuştur. Er olarak katıldığı donanmada zekası ve yeteneğiyle kısa sürede 1840 yılında riyale yani tuğamiral olmuştur. 1845 yılında patrona yani tümamiral daha sonrada 1850 tarihinde Kapudane bugünkü ismiyle oramiral olmuştur. Kırım Savaşı’na (1853-1856) Karadeniz Filosu komutanı sıfatıyla katıldı. 1855’te, Sivastopol’un alınmasında önemli rol oynadığından vezirlik payesiyle ödüllendirildi. Cezayir-i Bahr-i Sefit, İzmir, Sayda ve Yanya valiliklerinde bulunduktan sonra 1873 yılında Bahriye Nazırı oldu. 30.05.1876 tarihinde Abdülaziz’in tahttan indirilmesi olayına katıldı. Dolmabahçe Sarayı’nı donanmayla denizden ablukaya alma işini üstlendi. Çerkes Hasan Olayı’nda yaralandı. Sultan V. Murat döneminde ikinci kez Bahriye Nazırı oldu. Ünvanı haziran ayında Kaptan-ı Derya oldu. 

Kaynak: 

http://www.tas-istanbul.com/portfolio-view/suleymaniye-kayserili-ahmet-pasa-konagi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir