Meydandaki Paşa Konağı

Suriçi Konakları – 12

Sultanahmet Meydanı, hem Bizans’ın hem de Osmanlı’nın izlerini taşıyan çok geniş bir kültüre sahip Dünya’daki sayılı meydanlardan birisidir. Talat Paşa Konağı; Ayasofya’ya cepheli, Gülhane’ye inen tramvay yolunda, köşede yer alan bir konaktır. Konak; Osmanlı İmparatorluğunda milletvekilliği, İçişleri Bakanlığı ve Sadrazamlık görevleri yürütmüş olan Talat Paşa’nın resmi ikametgahıdır. Vefatından sonra Cumhuriyet döneminde bir süre için karakol olarak kullanılmıştır.

MİLLİ OLİMPİYAT KOMİTESİ BURADAYDI

Talat Paşa Konağı ilk olarak 1975 yılında mimar Çelik Gülersoy tarafından onarılmıştır. 1987 yılında mimar Cengiz Bektaş’ın restore ettiği bina bu tarihten itibaren Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği Doğu Akdeniz ve Orta Doğu Bölge Teşkilatı (IULA-EMME) tarafından kullanılmıştır. 1994 yılında binayı tek başına kullanmaya başlayan IULA-EMME , 2004 yılında Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) adını almıştır. Günümüzde bina; “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı” binası ve “Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı” binası olarak kullanılmaktadır.

20171026_164006

TALAT PAŞA KİMDİR?

Mehmet Talat Paşa, 1874 yılında Kırcaali’de doğmuştur. İttihat ve Terakki kurucularından ve önde gelen liderlerindendir. Babası Kırcaali’nin Çepelce, annesi de Dedeler köyünden; Anadolu’dan buraya göçmüş Türk soylu ailelerdendir. 1898 ile 1908 arasında, Selanik Postanesinde bir postacı olarak görev yaptı. Sonunda, bu posta biriminde 10 yıl hizmet ettikten sonra, Selanik Postane başkanı oldu. Edirne milletvekilliği, dahiliye nazırlığı ve 1917’de sadrazamlık yapmıştır. Çok tartışılan “Ermeni tehciri”nin bir numaralı ismi olan Mehmet Talat, 15 Mart 1921’de, Berlin’nin Charlottenburg semtindeki Hardenberg strasse’deki evinden dışarı çıktıktan sonra bir Ermeni tarafından suikasta uğrayarak yaşamını yitirmiştir. Ölümünden sonra Berlin’de Türk Mezarlığına gömülen Mehmet Talat Paşa’nın mezarı, 1943 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’ye taşınmış ve Abide-i Hürriyet şehitliğine gömülmüştür.

Kaynak: 

arsiv.uclg-mewa.org

www.tas-istanbul.com/portfolio-view/sultanahmet-talat-pasa-konagi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir