Konaktan Otele Bir Hikaye

Suriçi Konaklari -11

Sultanahmet Meydanı İstanbul’un göz bebeklerinden birisidir. Neredeyse her semtte konak bulunan güzel şehrin bu bölgesinde konakların olmaması şaşırtıcı olurdu. Sultanhamet Meydanı’na çok yakın bir konumda olan “Yeşil Köşk” olarak bilinen bir konak var. Bu konak, şimdilerde özellikle yabancı turistlerin tercih ettiği bir oteldir. Üç katlı ahşap konağın inşa tarihi ve mimarı bilinmemektedir. Yeşil Köşk, Reji Nazırı (Osmanlı dönemi Tekel Müdürü) Şükrü Bey’in konağı olup uzun yıllar bakımsız kaldı. Bu konak  otel olarak ve yanındaki Cedit Mehmet Efendi Medresesi beraber restore edildiler.

FRANSIZ CUMHURBAŞKANI BURADA KONAKLADI

Yeşil Ev; Sultanahmet Meydanı’nda Ayasofya ile Sultanahmet camii arasında, Cedid Mehmet Efendi Medresesi’nin yanında gösterişli bir konaktır. Tarihi yarımadada 19. Yüzyıl Osmanlı üslubunu yansıtan bu konak, 1977 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından satın alınarak restore edildi ve otel olarak hizmete açıldı. Açılışından kısa bir süre sonra, 1985 yılında Avrupa’nın en önemli kültür kuruluşu Europa Nostra tarafından gümüş madalya ödülünü alan Yeşil Ev,  özgün mimari yapısının  yanında mermerden anıtsal havuzun yer aldığı, ağaçlar ve renkli çiçeklerle kaplı geniş bahçesiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Günümüzde otel ve restoran olarak varlığını sürdürüyor.

1_yesilev113jpg

Üç katlı ahşap olan konağın on dokuz odası bulunmaktadır. Üst katta büyük bir salon bulunmaktadır. Bahçedeki pembe porfirden yapılmış olan havuz, Yıldızdaki Serasker Rıza Paşa’nın köşkünden buraya getirildi. Arka bahçesinde de bir çiçek serası vardır. 1993 yılın yılbaşı gecesini Fransız Cumhurbaşkanı François Mitterand burada geçirdi.

REJİ NAZIRI KİMDİR?
Osmanlı’da Düyunu Umumiye (Düyun:Borçlar) zamanında tütün ve tuz tekelini elinde bulunduran bir şirket kuruldu. Şirketin adı oldukça uzundu : “Memâlik-i Osmanîye Duhânları Müşterekü’l-Menfa‘a Reji Şirketi”. Fransızcası ise “Société de la RégieCointeressée des Tabacs de l’Empire Ottoman”  O yüzden bu şirkete kısaca “Reji” (Fransızcada “regie”:bir kamu hizmetinin yönetim biçimi) adı verildi. Bunun başındaki kişiye de “Reji Nazırı” (Tekel Başmüdürü sayılır) adı verildi.1925 tarihinde “Osmanlı Devleti Tütün Rejisi” 4 milyon Türk lirasına satın alınarak devletleştirildi.
Bir çok ünlü isim veya ailesinden birileri  Reji idaresinde çalışmıştır. Örneğin Ahmet Haşim 1907 yılında Reji’de memur olarak çalışmıştır. Ressam Nurullah Berk’in dedesi (anne tarafından) Alafranga Asım Bey’adıyla bilinen Reji Nazırıdır. Halide Edip Adıvar Reji Nazırı Mehmet Edip bey’in kızıdır.
Kaynak:
www.turing.org.tr/yesil-ev-oteli/
www.tas-istanbul.com/portfolio-view/sultanahmet-yesil-kosk/
http://indicium-levis.blogspot.com.tr/2012/06/reji-naziri.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir