Sosyal Medyaya 3 Saat, Dişimize 30 Saniye

Okullar tatil oldu, tüm öğrenciler karnelerini aldı. Zayıfı, takdiri, teşekkürü derken bir eğitim yılı daha geride kaldı. Bugün tedavisini yaptığım hastalarımdan bir tanesi çocuğunun karnesinden bahsetti. Çok başarılı olduğu için ona hediye (!) olarak cep telefonu aldığını söyledi. O karne ve cep telefonu deyince benim de aklıma “Ağız ve diş sağlığı konusunda acaba ülkemizin karnesi ne durumdadır?” diye bir soru geldi. Tabi cep telefonu deyince sosyal medya da aklımın bir kenarında yer buldu. Kısa bir araştırma yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim. “Dişimizle sosyal medyanın ne ilgisi var?” demeyin lütfen. İşte veriler;

sosyal medya 2

ÜÇ KİŞİDEN BİRİ DİŞİNİ FIRÇALAMIYOR

İstatistiklere göre Türkiye’de diş macunu kullanımı ve diş fırçalama oranları dünyanın gelişmiş ülkelerine göre oldukça geride bulunuyor. Bu noktada ağız-diş sağlığıyla ilgili yayınlanan istatistiklere dikkat çekiliyor. Türkiye’de yılda 1 kişiye 1 diş fırçası bile düşmezken, her 2 evden birine hiç diş fırçası girmiyor. 3 kişiden biri ise dişlerini günde bir kez bile fırçalamıyor. 

Her 100 kişiden 80’inde çürük var. Nüfusun sadece yüzde 10’u düzenli diş fırçalıyor. Ara sıra dişlerini fırçalayanlar nüfusun yüzde 40’ını oluşturuyor. İki dakika sürmesi gereken fırçalama süresi ortalama 30 saniye olarak saptanmıştır. 3-6 ay arasında değişmesi gereken diş fırçasının, ortalama 2 yıl kullanıldığı belirlenmiştir. 6-13 yaş grubunun yüzde 83’ünün en az 1 çürüğü var.”

SOSYAL MEDYADA ÜÇ SAAT TAKILIYORUZ

Sosyal medya alışkanlıklarımız nasıl? İşte o konuda yapılan bir araştırmanın sonucu;

Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğiyle, 26 ilde 2 bin 57 kişiyle online yapılan “Sosyal Medya ve Gençlik” araştırmasında, her 3 gençten birinin günde en az 3 saatini sosyal medyada geçirdiği belirlendi. Bakanlığın desteği ve Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan’ın koordinasyonunda “Sosyal Medya ve Gençlik” araştırması yapıldı. 15-29 yaş arası gençlerin sosyal medyayla ilgili tutum ve davranışlarını anlamak amacıyla, 26 ilde toplam 2 bin 57 kişiyle online gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre, internete giren gençlerin çok büyük bir kesiminin, sosyal medya kullanıcısı olduğu ortaya çıktı. Gençlerin yanı sıra ebeveynlerin sosyal medyayla ilişkili olduğu tespit edildi. Gençlerin yüzde 40’ının annesi, yüzde 47’sinin de babası sosyal medya kullanıyor.

Peki bu araştırmalar ve karneden ne sonuç çıkaralım ?

Dişlerimiz sosyal medya hesaplarımızdan daha önemlidir. Dişlerimize sosyal medyaya ayırdığımız kadar üç saat zaman ayırmayacağımız kesin. Ama lütfen üç saat ayırmasak da günde en az üç dakika dişlerimize vakit ayıralım.

Kaynak:

http://www.hurriyet.com.tr/gencler-sosyal-medyada-gunde-en-az-3-saat-geciriyor-40034757

http://www.hurriyet.com.tr/2-dakika-yerine-30-saniye-15110786

http://www.haberturk.com/saglik/haber/1237248-2-evden-birine-dis-fircasi-girmiyor

http://www.medimagazin.com.tr/dis-hekimi/genel/tr-turkiye-agiz-ve-dis-sagligi-arastirmasinin-ilk-sonuclari-aciklandi-3-24-41079.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir