Yirmilik (yirmi yaş) dişimi çektirmek zorunda mıyım?

Dişlerimiz genel itibariyle çıktıkları yaş dönemine göre isimlendirilmektedir. Bunların arasında en sık bilineni 20’lik diştir.Mesela 6 yaş ve 12 yaş dişlerimiz de vardır . 30 ya da 40’lı yaşlara geldiğinizde de yirmilik diş problemi baş gösterebilir. Ya da daha 18 yaşındayken yirmilik dişiniz sürmeye başladıysa bu sizin için bir problem teşkil edebilir.

Normalde ağzımızda 32 dişin varlığı söz konusu ve çene büyüklüğü ile dişlerimizin genişlikleri orantılı ise yirmi yaş dişinin sürmesi ile ilgili bir problem yaşanmaz. Ancak toplumumuzda yaygın olarak yirmi yaş dişleriyle ilgili yakınmalar vardır. Hiç bir problem olmadığı halde yirmiliklerimi çektirmeli miyim diye soran danışanlarım çok olmuştur.

Eğer şimdi gördüğünüz röntgendeki gibi gelişmekte olan yirmi yaş dişleriniz varsa bunların çekilip çekilmeyeceğine dair karar vermek için oldukça erkendir. Ancak kök boyları uzadıkça yirmi yaş dişleriniz ön grup dişlerinize baskı yapıp çarpıklığa sebep olacaksa daha sürmeden bile çekmek gerekebilir. Bu tür olgularda ortodontist ve çene cerrahı diş hekimleri ile konsültasyon yapmakta yarar vardır.

yirmilik dişler

Eğer şimdi göreceğiniz röntgendeki gibi yirmilik dişleriniz varsa bunların varlığı ağız hijyeninizi olumsuz etkileyip zaman zaman abseleneceği için çekimleri daha uygundur.

yirmilik panoramik 4

Peki hiç düzenli olarak çıkmaz mı bu yirmilik dişler? Elbette çıkarlar ve böyle durumlarda ağzı hijyeni iyiyse ve çürük değilse o dişler mutlaka fonksiyon görürler. Hatta yeterli ağız açıklığı sağlanabiliyorsa çürüdüğü durumlarda dolgu veya kanal tedavileri bile uygulanabilir.

yirmilik panoramik 2

Yirmilik diş gereksiz mi?

Unutulmamalıdır ki yirmilik dişler “gereksiz” ya da “mutlaka çektirilmelidir” yaklaşımı eksik ve genelleyici bir yaklaşımdır. Her bireyin doğumsal eksikliği yoksa 4 adet yirmi yaş dişi vardır ve her bir diş konumuna göre ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir