Hamileyim, ne zaman diş tedavisi yaptırabilirim?

Gebelik sırasında hormon seviyelerindeki değişiklikler sebebiyle anne adaylarının dişlerinde ve diş etlerinde bir takım problemler gözlenebilir. Esasında östrojen ve progesteron hormonlarının seviye değişiklikleri sebebiyle diş üzerinde biriken plak miktarında artış gözlenmektedir.  

Planlı bir gebelik düşünülüyorsa anne adayının gebelik öncesinde ağız bakımını yaptırmış olması; “her hamileliğimde bir diş kaybettim” efsanesinin önüne geçmek için en iyi adım olacaktır. Çünkü halk arasında sıkça dile getirilen “doğacak bebeğin annenin dişlerinden kalsiyum aldığına dair hiçbir bilimsel veri yoktur.

Eğer hamilelik sırasında diş ağrısı diş eti kanaması gibi problemlerle karşı karşıyaysanız; ilk olarak kadın doğum doktorunuzla irtibat kurmanız olacaktır. Eğer riskli bir gebelik geçirmiyorsanız doktorunuz size ilk 3 ay ve son 3 ay içinde olmamak kaydıyla diş tedavisi yaptırabileceğinizi söyleyecektir.

Yani gebeliği 3 trimestır olarak isimlendirirsek ilk 3 ay 1. trimestır, ikinci 3 ay 2. trimestır, üçüncü 3 ay ise 3. trimestırdır. Gebeliğinizin 4,5 ve 6. ayları içindeyeseniz diş tedavinizi kadın doğum doktorunuz müsaade ettiği taktirde röntgen çektirmeksizin yaptırabilirsiniz. 

Özellikle anne adaylarının en çok şikayetçi olduğu durum diş etlerinin aşırı kanıyor olmasıdır. Böyle bir durumda diş eti kaynaklı enfeksiyonun gelişmekte olan bebeğin sağlığına olumsuz etkisi olabileceği düşüncesiyle dental tedavi jinekolog müsaadesiyle gerçekleştirilebilir.

 hamilelikte-dis-tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir