Diş taşı temizletmek zararlı mı?

Bireylerin ağız bakım motivasyonu yaşam biçimleriyle birebir etkilidir. Eğer kişisel bakıma özen gösteren bir bireyseniz ağız kokusu sizi oldukça fazla rahtsız edecektir. Etrafınızdakilerden çok kendiniz için bunu soruın oalrak görüyorsunuzdur. Esasında olması gereken de budur. Önce kendimize saygımızın olması gerekiyor. Ağız bakımının 3 adımı vardır. Diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek.

Diş hekimi kontrollerinizde (6 ayda 1 en geç senede 1 kez) ihtiyaç ise diş taşı temizliği (detertraj) yapılmalıdır. Peki gerçekten diş taşlarını temizletmek dişlerinize zarar verir mi? Hayır. Diş taşı temizletmek dişlerinize zarar vermez. Ama dikkatten kaçan bir detay var ki; diş taşı temizliğini uzun süre yaptırmadınızsa ve yoğun plak birikimi diş taşına dönüşüp diş eti çekilmeleriniz oluşmuşsa diş taşı temizliğinden sonra bir takım problerinizin varlığıyla yüzleşmeye hazır olun.

Uzun süre ağızda var olan diş taşı diş minesi üzerinde asit içerikli yapısından dolayı deformasyonlara sebep olmuştur ve temizlik sonrasını takip eden günlerde dişlerinizde sıcak, soğuk hassasiyeti ile birlikte sızlamalarınız oalcaktır. Bunun en güzel çözümü tükrük içerisindeki minerallerin tekrar remineralizayona destek olmalarıdır. Temizlik yaptıran birey düzenli olarak dişlerini fırçalamalı (günde 2 kez; en önemlisi gece yatmadan önce yapılan fırçalamadır) ve diş ipi kullanmalıdır.

Diş taşı temizletmek diş minenize zarar vermez aksine birikmiş diş taşlarını temizletmemek diş eti çekilmeleri ve diş minesinin zarar görmesine sebep olur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir