Çocuğuma okulda flor vernik yapılsın mı?

Okul öncesi ve ilk okul çağındaki çocuklarımıza florür vernik uygulatalım mı?

Florür vernik uygulaması koruyucu diş hekimliği uygulamalarındandır. Diş hekimi tarafından yapılan ağız ve diş muayenesi yaşı çocuklarımız için 4 yaşından itibaren başlar. Bu yaştan sonra ağız içinde meydana gelen tüm değişiklikler çocuğun gelecekte ağız sağlığını etkileyecektir. 6 yaşından itibaren daimi dişlerin sürdüğü bir ağızda süt dişlerinde çürük varsa bu yeni çıkan sürekli (daimi) dişler için bir risk barındırır. Bu açıdan değerlendirdiğimizde kreşler ve ilkokullarda çocuklar için florür vernik uygulamaları yapılmaktadır. Flor vernik diş minesini güçlendirerek dişte çürük oluşumunu zorlaştırır. Oldukça faydalı bir uygulamaya alerjisi olmayan çocukların tüm ebeveynleri rahatça izin verebilirler. Tabi uygulamadan maksimum seviyede fayda görmek için ağızda hiç çürük olmaması istenilendir. Daimi dişler için uzun vadede koruyucu uygulama olarak fissür örtücü uygulamalarının da yapılabileceği unutulmamalıdır.

Çocuğumda flor zehirlenmesi olur mu ?

Son olarak “Çocuğumda flor zehirlenmesi olur mu?* diye soran anne babalara cevabımızı Sağlık Bakanlığı’nın resmi açıklamasıyla verelim.

Ölümcül Doz : Florür için minimum lethal (ölümcül) doz 5mg/kg olarak kabul edilmektedir, bu vücut ağırlığının her bir kilogramı için 5mg florür demektir. (Örnek: 20kg’lık bir çocuk için minimum lethal doz yaklaşık 100mg florür olarak hesaplanmaktadır.) Bu miktar tıbbi literatürde “Muhtemel Toksik Doz” olarak adlandırılmakta olup, ölümle neticelenebilen ciddi zehirlenmeye yol açabilecek bir miktardır ve acil tedavi ve hastane kontrolü gerektirmektedir

Yani kısaca çocuklarımıza florür vernik uygulamasını yaptırabiliriz.

flor vernik

Yaşlılar da fındık yiyebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir