Sıkıldınız mı? “Nereye Gitsem” diyor musunuz?

HAYDİ O ZAMAN EMİNÖNÜ’NE

İstanbul’un Saklı Semti, ya da Gizli Bahçesi desek Eminönü için yanlış olmaz. Eminönü- Tahtakale- Küçükpazar buralarda ayrı bir dünya gizlidir. Tıpkı bulmaca doldurur gibi, sokaklarında gezerken an gelir çocukluğunuza gidersiniz topaçlar görürsünüz.
20170202_163552
Dikkatlice dolaşırsanız daha eskilere gidip bir zamanlar pazara çıkarken mutlaka taşınan “pazar filelerini” görürsünüz.
4 (1)
Ya da evinizde biraz dekorasyon mu yapmak istiyorsunuz hiç lüks semtlere gitmeyin gelin Eminönü’ne en güzel dekorasyon malzemelerini rahatça bulabilirsiniz. Hanlardan han beğenin girin içerisine ve kaybolun.
2 (1)
5
Öyle ya Eminönü İSTANBUL’UN ÖZETİ
              Eminönü İSTANBUL’UN GİZLİ BAHÇESİ
              Eminönü İSTANBUL’UN İLK TARİHİNİN BAŞLADIĞI YER
              ve 
              Eminönü İSTANBUL’U İLK GEZMEYE BAŞLAYACAĞINIZ YER 
Detaylar yazının devamında;

BYZANTİON’UN TA KENDİSİ

Eminönü ilçesi kuzeyde Haliç, doğuda İstanbul Boğazı, güneyde Marmara Denizi, batıda da Zeytinburnu ve Fatih ilçeleriyle çevrilidir. İlçe tümüyle İstanbul kentinin tarihsel çekirdeği olan sur içinde yer alır. İstanbul’un ilk çekirdeği olan Byzantion kentinin tümü bugünkü Eminönü ilçesi sınırları içindeydi. Gerek Bizans, gerek Osmanlı dönemlerinde yönetim birimleri Eminönü’ndeydi. 1853’te Osmanlı yönetiminin Topkapı Sarayı’ndan Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ve Cumhuriyet’le birlikte Ankara’nın başkent yapılması, ilçenin yönetsel açıdan taşıdığı önemi azalttı. İstanbul’un “Tarihi Yarımada” denilen bölümü olan sur içindeki iki ilçeden biridir. Esasen, Cumhuriyet dönemine kadar idari bölünmede “İstanbul” veya “Dersaadet” olarak adlandırılan yer de sur içindeki Fatih ile Eminönü’dür. Eminönü ilçesinin bulunduğu mevki İstanbul’un ilk kurulduğu mevkidir. 
6

EMİNÖNÜ ADI NEREDEN GELİR ?

Osmanlı döneminde de yoğun bir ticaret merkezi olmaya devam eden bölge, Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliği’nin burada bulunması sebebiyle Eminönü adını alır. Sultan Abdülaziz döneminde demiryolunun Sirkeci’ye gelişi, tünelin yapılması, atlı ve daha sonra da elektrikli tramvaylar ile 19’uncu yüzyıl sonunda Galata ve Sirkeci’de yapılan yeni rıhtımlar, Eminönü ve meydanın görüntüsünü değiştirir. Sirkeci Garı’nın yapılması ile bölge, kent hayatında daha da önem kazanır. Dördüncü Vakıf Han ve Büyük Postane, bölgenin önemini daha da artırır. Fiziki yapı, Cumhuriyet’in ilanından sonra, özellikle Vali ve Belediye Reisi Lütfi Kırdar zamanında, 1938 ile 1949 yılları arasında değişir. Yeni Camli’nin önündeki yapılar ve köprü için bilet kesen kulübelerin kaldırılmasıyla Eminönü Meydanı açılır. Mısır Çarşısı’nın etrafı açılarak restore edilir ve daha sonra da devam eden yıkımlar ile Eminönü Meydanı bugünkü haline kavuşur. Son yıllarda çeşitli kültür ve sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapan meydan, aynı zamanda Adalar, Kadıköy, Üsküdar ve Boğaz Hatlarında yolcu taşıyan vapurların iskeleleri ile turistik Boğaz gezisi yapan motorların kalkış noktasıdır. Meydanda, İstanbul’un birçok semtine sefer yapan otobüslerin ana terminallerinden biri de yer almaktadır.
3 (1)
Semt olarak Eminönü, Yeni Cami, Mısır Çarşısı ve çevresidir. Eminönü, 1928’de İstanbul Merkez ilçesinin ikiye ayrılmasıyla ilçe yapılmıştır.Tarihi İstanbul’un kuruluşu kadar eski olan Eminönü İstanbul’un ön önemli ve en bilinen tarihi eserlerini de içinde barındırır. Şimdilik ilçe olmayıp Fatih Belediyesi’ne bağlıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir