DİŞÇİ Mİ, DİŞ HEKİMİ Mİ?

Biz diş hekimlerinin yıllardır üzerinde tartıştığı belki de en çok alındığı bir konudur biraz sonra okuyacaklarınız. Çocuğunuzu nereye götürürsünüz dişçiye mi , diş hekimine mi? Cevap sanırım çoğunluğunuz için “dişçi” olacaktır. Sütçü, yoğurtçu, simitçi gibi “dişçi” demek daha kolaya geliyordur belki. Belki de ilk zamanlarda “diş çekimi” sokaklarda, gezgin olarak yapıldığı için olabilir mi? Bilmem, olabilir. Ya da berberlerin de diş çektiği dönemi hatırlarsak halkımızın da belki suçu yoktur, diş hekimi yerine “dişçi” demesinin.

Ama gel gelelim biz diş hekimleri artık bu “dişçi” sözünden biraz biraz yok bayağı bayağı alınmaya, alınganlık göstermeye başladık. Olur mu canım dişçi, 5 yıl oku, üzerine yüksek lisans yap ama bir türlü diş hekimi denmesin.

Yıllardır dillere dolanmıştır iki kelime üzerine yapılan klasik söylemler. Zannederiz ki bu sadece bizim ülkemizde geçerlidir. Ama işin gerçeği hiç de öyle değil!

NEREDESİN? “DİŞÇİDEYİM”

Bizler mevcut durumu kabul etmesek de danışan muayene koltuğuna oturup tam ağzını açtığı sırada (nedense danışan koltuğa oturur tam ağzını açar ve o telefon hemen çalar !) “ Bir dakika hocam “ cümlesini duymayan meslektaşım yoktur. Ardından gelen cümle şudur ; “Dişçideyim seni 5 dakka sonra arayım.” O anda meslektaşlarım içinden “diş hekimiiiii ! dişçi değil ” sözünü haykırırlar, benim gibi. Bizim yurdumuzda neyse ki tabelalarda görmediğimiz bu durumda olan ( yurt dışında herkesin Hindistan’da sokak dişçileri diye bildiği ama pek çok ülkede yer alan) tabelalardan birkaç örnek.

 

Burada sınırlar zorlanmış. Diş hekimi , aynı zamanda berber veee veteriner !!!

Burada sınırlar zorlanmış. Diş hekimi aynı zamanda berber vee veteriner !!!

 

Berberlikle başlayan işi diş hekimliğiyle süslemiş cenazecilikle paketlemişler.

Berberlikle başlayan işi diş hekimliğiyle süslemiş cenazecilikle paketlemişler.

 

İşte DİŞÇİ !!!

İşte DİŞÇİ !!!

KANUNLA “DİŞ HEKİMİ ” OLDUK
Bu arada bizim ülkemizde bu söylemin zihinlerimize yerleşmesi kanaatimce anayasamızda yer alan kanunda ki ifadelere de dayanıyordu. Neyse ki 2010 yılında TDB Başkanı meslektaşımız ve aynı zamanda hocam olan Prof. Dr. Taner Yücel’in sevincini ve mücadele sonucunu kamuoyuyla paylaştığı yasadaki yazılı değişiklik gerçekleşti. Artık yasada tam olarak şöyle geçmekte:

“İKİNCİ FASIL Diş tabipleri (…) 2

Madde 29 – (Değişik: 11/12/2010-6088/1 md.) Diş tabibi, insan sağlığına ilişkin olarak, dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkilidir.

(2) 11/12/2010 tarihli ve 6088 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu fasıl başlığında yer alan “ve dişçiler” ibaresi çıkarılmıştır.

Evet, sevgili okuyucularım siz siz olun kendi diş sağlığınız için diş hekimine mutlaka “diş hekimi” deyin oldu mu? 🙂 Neden mi? Çünkü diş hekimi derseniz, meslektaşlarımın morali düzelecek ve dişinizi tedavi ederken bu motivasyonla dişinize daha bir sevecen bakacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir