İpten diş ipine yılların serüveni

Ağız ve diş bakımının ayrılmaz bir parçası diş ipini duyduğunda şaşıranlarla hala karşılaşıyorum. Diş ipi mi o da nedir ki? diye soranlara diş arası yüzeyleri temizlemek için ısrarla tavsiye ettiğimiz aparat açıklamasını yapmaya devam edeceğiz. Diş ipini nasıl kullanacağınıza dair bilgileri ve videoyu buradan inceleyebilirsiniz.

Gelelim bu yazıya kaynak olan konuya. İpin keşfi: Güneybatı Almanya’daki Paleolitik döneme air Hohle Fels mağarasında ip yapımında kullanılmış 40.000 yıllık fildişi bir alet bulundu.

İp yapımında kullandığı düşünülen alet 20.4 cm uzunluğunda, ve 7-9 mm yarıçapında 4 deliğe sahip, mamut fildişinden oyulmuş ve çok iyi korunmuş. Her deliğin yanında özel olarak oyulmuş, deliğin etrafında spiral şekilde ilerleyen kesikler bulunuyor. Yeni keşif, bu özenli şekilde oyulan çiziklerin sadece süsleme amaçlı olmaktan çok, ip yapımı teknolojisinin parçası olduğunu gösteriyor.

Tübingen Üniversitesi

Tübingen Üniversitesi

Deneysel araştırma ekibinin başındaki Veerle Rots “Bu alet, Paleolitik dönemde nasıl ip yapıldığı sorusunu cevaplıyor. Bu soru bilim  insanlarının yüzyıllardır kafasını karıştırıyordu” diyor.Kazı ekibi bu ip yapımı aletini, Orinyasiyen (Aurignacian) dönem tabakasının en altına yakın bir yerde, Va tabakasında buldu. Hohle Fels’de bulunan ünlü kadın figürinleri ve flütler gibi bu alet de yaklaşık 40.000 yıl öncesine, modern insanların Avrupa’ya geldiği tarihleniyor.

Keşif; lif ve iplik teknolojisinin öneminin altını çiziyior, ve Buzul Çağı’nda hayatın zorluklarıyla baş etmeye çalışan avcı toplayıcılar için ipin ve sicimin önemini gösteriyor.

Peki diş ipi ne zaman keşfedilip hayatımıza girdi dersiniz? 1815’lerin A.B.D. ‘sinde New Orleanslı bir dişhekimi olan Levi Spear Parmly, diş ipi olarak kullanılan ip sonradan tarih öncesi yerleşmelerde bulunmasına rağmen, modern diş ipinin (bir parça ipek ip) mucidi sayılır.

Diş ipi - dental floss

Diş ipi – dental floss

Kaynak: http://arkeofili.com/?p=16241

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir