Ağız kokusu nasıl oluşur?

Bulunduğumuz ortamlarda mahcup olmamıza ya da sevdiğimiz birini öpmekten çekinmemize neden olan ağız kokusu neden oluşur merak ettiniz mi?

Ağız kokusu genel kanının aksine, nadiren mideden kaynaklanır. Genelde ağız kokusunun nedeni, bakımsız kalmış diş ve diş etleri ve bazen de dilimizdir. Bu yolla ağzımızda özellikle de çürük ya da kırık dişlerde yemek artıkları kalır ve bakteriler hem bu besin artıklarını hem de ölmüş mukoza hücrelerini veya bir diş eti iltihabının neden olduğu hastalıklı salgıları hemen tahrip etmeye koyulurlar. Bunlar olurken diş ve diş eti arasında derin açıklıklar olur bunlara diş hekimleri “diş eti cebi” derler. Bu ceplerde toplanan salgılar bakterileri üremesi için ideal bir ortam sağlar. Sonuçta ortaya genel olarak çok rahatsız edici bir koku yayan kükürt bileşikleri çıkar. Bu tür maddelerin ne kadar kötü koktuğunu hidrojen sülfür yayan çürük yumurtadan biliriz. Koku bombalarının berbat kokusu da aynı maddeden gelir.

Ağız kokumuzu biz hisseder miyiz?

Ağız kokumuzu biz hisseder miyiz?

Peki bu kadar rahatsız ediciyken neden kendi ağız kokumuzun farkına varmayız?

Ağız kokusunu fark etmeyiz çünkü kötü kokulara burnumuz hızla alışır ve alıştıktan sonra rahatsızlık duymayız. Çok kötü kokan bir hayvan barınağına ilk girdiğimizde aldığımız koku neredeyse nefesimizi keser.Ancak kısa süre sonra alışırız ve elimizi burnumuzdan uzaklaştırdığımı gibi bulunduğumuz ortama sonradan girenlerin ellerini hemen burunlarına götürmelerini de anlayamayız.  İşte burnumuzun hemen dibindeki kendi ağız kokumuza da böyle alışırız. Ellerimizi ağzımızın etrafına kapatıp nefesimizi kokladığımızda da ağız kokumuzu farketmeyiz. Bu durumda gerçekten ağız kokumuzun olup olmadığını anlamak için bir başkasına ağzımızı koklatmak yerine düzenli diş hekimi kontrollerine gitmemizde büyük fayda vardır.

Ağız kokusu tekrarlar mı?

Düzenli diş hekimi kontrollerinden sonra diş ipi kullanımını alışkanlık haline getirmişseniz ve dişlerinizle birlikte dilinizi de fırçalıyorsanız ağız kaynaklı ağız kokusu çekmeyeceksinizdir. Elbette ağızda olan köprü ve hareketli protezlerin de bakımları usulüne uygun yapılıyorsa bu durum geçerlidir. Tüm bu şartların sağlanması halinde hala ağız kokusu şikayetinizi varsa o taktirde mide kaynaklı ağız kokusu şikayetleri ayrıca değerlendirilmelidir.

Kaynak: İnsan vücudunun 24 saati – Jürgen Brater

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir