Meslektaşlarıma Küçük Tavsiyeler

Meslek hastalığı, belirli bir meslek ya da sanayi kolunda çalışanlarda, işin niteliğinden ya da çalışma koşullarından dolayı, bedensel ya da ruhsal bütünlüğün bozulmasıyla ortaya çıkan hastalıkların ortak adı olarak bilinir.

Meslek-Hastalıkları

Meslektaşlarımız da bu sorunu malesef yaşayıp tecrübe ederler. Son zamanların en çok konuşulan konularından birisi de yanlış vücut pozisyonlarından kaynaklanan sağlık sorunlarıdır. Bir kaç gün öncesi haberlerin arasında dikkatimi çeken bir konu da teknolojinin bizi nasıl etkilediğine dair hazırlanan haberler olmuştu. Belki de bu haberleri görmeyenler olmuştur düşüncesiyle kısa bir paylaşım yapayım istedim İşte yapılan araştırmadan kısa bilgiler:

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ)Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu tarafından bir yıl boyunca 100 öğrenci üzerinde yapılan araştırmada, telefonun uzun süre yanlış şekilde kullanımının, omurga eğriliği başta olmak üzere boyun kaslarında kısalma ve parmak uçlarında ağrıya neden olduğu tespit edildi.

MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasına giren cep telefonlarının kullanımının çocuk yaşlarda başladığına dikkati çekti.

Hayatın bu kadar içindeki cihazın sağlık üzerindeki etkilerini araştırmak için çalışma başlattıklarını dile getiren Korkmaz, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programları tarafından da kabul edilen ‘Genç Bireylerde Mobil Telefon Kullanımı ile Boyun Ağrısı Arasındaki İlişkinin Araştırılması Projesi’ kapsamında, cep telefonu kullanan 100 öğrenciyi bir yıl süresince izlediklerini ve daha sonrasında anket çalışması yaptıklarını söyledi.

postür

Korkmaz, çalışmada özellikle gençler üzerinde yoğunlaştıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Gençlerin telefon kullanımından kaynaklı boyun ağrıları gelişiyor mu diye inceleme yaptık. 17 ile 25 yaş arasındaki 100 öğrenci grubumuzla bir çalışma yaptık. Bu grupları yarı yarıya erkek-bayan olarak seçtik. Bir yıl süren çalışma sonucunda elde ettiğimiz bulgularda genç olmalarına rağmen telefonun yanlış kullanımının omurilik eğikliği, postür bozuklukları (doğru duruş veya düzgün vücut duruşu), pektoral kaslarda kısalma ve parmak uçlarında ağrılar oluşturduğunu tespit ettik.”

Peki, bu durumun diş hekimleriyle ne ilgisi var derseniz işte meslektaşlarım için üniversite öğrencisi bir grubun yaptığı çalışma notları diş hekimleri için fiziksel ilaç niteliğinde. İncelemek için lütfen tıklayınız.

https://www.ido.org.tr/userfiles/files/Dishekimlerinde%20bel%20agrisindan%20korunma.pdf

Kaynak: AA , www.ido.org.tr

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir