Boğazı Gören En Güzel Pencere Bu Müzede

AŞİYAN MÜZESİ

Şair Tevfik Fikret’in planını kendisi çizdiği ve iç dekorasyonunu da bizzat yaptığı Aşiyan (Farsça;kuş yuvası) Müzesi vaktinde şairin150 altın liraya alıp 1500 altın liraya yaptırdığı evi olup eşi ve tek çocuğuyla yaşamayı dilediği ancak kısa süre içinde yaşayabildiği bir evdir (1906-1915). 1945 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi himayesine Hasan Ali Yücel’in gayretleriyle dahil olan müze önce “Edebiyat-ı Cedide Müzesi” olarak anılmış ancak şairin kabrinin Eyüp’ten evinin bahçesine 1961 yılında nakledilmesinden sonra Aşiyan Müzesi adını almıştır.

RESSAM BİR HALİFE; ABDÜLMECİT EFENDİ

Müzeye girer girmez salon bölümünün solunda sizi şairin balmumu heykeliyle beraber meşhur “Sis” şiirini tablo haliyle resmeden Halife Abdülmecit Efendi‘nin eseri karşılıyor. Evin pek çok yerinde Tevfik Fikret’in yaptığı tabloları görebilirsiniz. Müzeyi önemli kılan bölümler sırasıyla;

  • Salon bölümü, evin girişi katında bulunur. Şair Tevfik Fikret’in orijinal eşyalarının düzenlendiği ve balmumu heykelinin bulunduğu bölümdür. Osmanlı Halifesi Abdülmecit Efendi ’nin Tevfik Fikret’in Sis başlıklı şiirinden etkilenerek yaptığı Sis adlı tablosu ile Tevfik Fikret’in kendi eseri olan “Krizantemli Vazo” ve “Nazime Hanım Bebek Sırtlarında” adlı tablolar bu bölümde sergilenir. Şairin babası Hüseyin Efendi’nin eşyaları ile oğlu Haluk’a ait fotoğraflar için ayrı birer köşe bulunur.
  • Edebiyat-ı Cedide bölümü, Tevfik Fikret’in dinlenme odası olarak kullandığı odadır. Tevfik Fikret’in edebiyatçı dostlarının fotoğrafları sergilenmektedir. Recaizade Mahmut Ekrem’in son halife Abdülmecit Efendi tarafından yapılmış tablosu bu bölümde yer alır.
  • Abdühak Hamit Tarhan bölümü, evin kuzeyinde yer alan odaları içerir. Meşhur “Makber” in sahibi Abdülhak Hamit’in ölümünün ardından eşi tarafından İstanbul Belediyesi’ne bağışlanmış eşyalar bu bölümde sergilenir. Şairin fotoğrafları ve birebir boyutlarda yapılmış Şehzade Abdülmecid imzalı tablosu bu bölümün duvarlarında yer alır.
  • Çalışma odası, binanın üst katında bulunan bölümdür. Fikret’in kütüphanesi, oto portresi, yazı masası, ve hat levhalar sergilenir.
  • Yatak Odası, Tevfik Fikret’in hayata gözlerini yumduğu yerdir. Mihri Müşfik Hanım tarafından ölümünden sonra alınan yüz maskı bu bölümdeki en önemli eserlerdendir. Bu odada Boğazı Gören En Güzel Pencere bulunur.

Resim-03.06.2013-176.jpg (4272×2848)

  • Yemek Odası, Tevfik Fikret’in ailesine ait yemek takımları ile şairin kendi eseri natürmortları bulunduğu bölümdür.
  • Şair Nigar bölümü, Şair Nigar Hanım ‘ın oğlu Salih Keramet Nigar’ın 1959’da müzeye bağışladığı eşyalar ile kütüphane ve arşivi içerir.
  • Mutfak-Çamaşırhane. Bu bölümde Şairin Socrates Penceresi dediği ve dışarıdan bir mağara görünümüne sahip bir pencere vardır.

 

  • Dışarıdan görünüm
  • İçeriden görünüm

Aşiyan Müzesi’ne giriş ücretsiz. Pazartesi günleri hariç her gün 09:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Grup gezileri için önceden randevu alınması gerekiyor. Ailenizle güzel bir gününüzü değerlendirebilirsiniz.

20160505_160114

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir