Yaşlılar da fındık yiyebilir

Başlığı okuyunca zaten yiyorlar diye düşünenlerin sayısı hiç de az değildir. Elbette fındığı alerjisi olmayan herkes tüketebiliyor. Ancak tükettiğinden lezzet almanın da önemi ortadadır. Dedesi, anannesi ya da yaşlı komşusu protez kullanan çok kimse vardır etrafımızda. Bize de protez yaptırmak için müracaat eden kimselerin sayısı hiç de azımsanacak ölçüde değildir.

Yazının devamının yaşlıların rahat yemek yemeleri için implant yaptırmaları gerekir gibi tavsiyelerle devam edeceği hissine kapıldıysanız üzgünüm. Dikkat çekmek istediğim konu aslında “Koruyucu Diş Hekimliği”. Yaşlılarla ne ilgisi var demeyin. Çünkü bugünün çocukları, yarının yaşlıları elbette.

dişsizlik

Ülkemizde koruyucu diş hekimliği uygulamaları her geçen gün artıyor. Buna son günlerde ilköğretimlerde uygulanan koruyucu florür vernik uygulamaları dahil oldu. Özellikle anne ve babalar sadece bu konu hakkında bilgi almak için kliniğe başvurur oldular. Esasında işin şöyle yürümesi daha sağlıklı olurdu diye düşünüyorum. Öğretmenlerimiz aracılığıyla tüm velilere uygulama öncesi florür vernik uygulamasının ne tür bir uygulama olacağı ve faydalarını anlatan bir bildiri dağıtılabilir. En sık karşılaştığımız soru florürün zehirlenmelere yol açacağına dair ciddi endişelerin olmasıdır ama bilinmelidir ki 20 kg’lık bir çocuğun florürden zehirlenmesi için Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yayında ki bilgiyi olduğu gibi sizlerle paylaşıyorum.

Ölümcül Doz : Florür için minimum lethal (ölümcül) doz 5mg/kg olarak kabul edilmektedir, bu vücut ağırlığının her bir kilogramı için 5mg florür demektir. (Örnek: 20kg’lık bir çocuk için minimum lethal doz yaklaşık 100mg florür olarak hesaplanmaktadır.) Bu miktar tıbbi literatürde “Muhtemel Toksik Doz” olarak adlandırılmakta olup, ölümle neticelenebilen ciddi zehirlenmeye yol açabilecek bir miktardır ve acil tedavi ve hastane kontrolü gerektirmektedir

FLORÜR VERNİK KULLANIMI GÜVENLİ MİDİR?

Evet. Florürlü vernikler diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede sertleştiği için yutulum ve florür intoksikasyon riski yok denecek kadar azdır. Bu nedenle 6 yaş altındaki çocuklarda dahi güvenle kullanılabilmektedir.

Ailelerimize tavsiyem şudur ki bugünün çocukları yarının yaşlıları olacak evlatlarımıza gelin küçük yaşta koruyucu tedavileri uygulatma konusunda biraz daha cesaretli ve girişimci olalım. Özellikle okullardaki florür vernik uygulamalarında destekleyici rol oynayabilirler.

DİKKAT EDİLECEK BİR BİLGİ DAHA

Florür vernik uygulamasından verim alabilmek için atlanmayacak bir detayı da paylaşıp bitirmek istiyorum. Uygulandıktan sonra ağızda salınımı devam eden verniğin faydalı olması için ağızda çürük dişlerin olmaması gereklidir. Çocuklarınızı florür uygulamasından sonra mutlaka bir diş hekimi kontrolüne götürmeniz uzun vadede karşılaşacağı d iş problemleri için de tarafınızdan alınacak güzel bir önlem olacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir