Hastane Olamayan Mahzun Bina “BULGUR PALAS”

Suriçi’nin Konakları – 1

1912’de İtalyan mimar Guilio Mongeri tarafından, Osmanlı Parlamentosunun Bolu milletvekili Mehmed Habib bey için Cerrah Mehmed Paşa Camii yakınlarında, marmara denizi manzaralı tepeye yapılmış ilginç bir binadır.

Cerrahpaşa’da Bulgur Palas diye bilinen kâgir bina uzun yıllar Osmanlı Bankası’nın yurdun dört bir köşesinden gelen arşivlerine ev sahipliği yapmıştır. Bugün bina boşaltılıp düzenlenmiştir ve artık yalnız cari arşivler burada muhafaza edilmektedir. Tarihi önem taşıyan belgelerse, Osmanlı Bankası Tarihi Araştırma Merkezi’ne taşınmış olup araştırmacıların kullanımına sunulmak üzere tasnif edilmektedir.

palas 1

1.Dünya Savaşı sıralarında Bolu Mebusu Mehmed Habip Bey’in karaborsadan yararlanıp fahiş fiyata sattığı bulgurların parasıyla inşa ettirmeye çalıştığı ve hiç bir şekilde sağlığında tamamlatıp oturamadığı bir konaktır. Esasında Mehmed Habip bey vefat ettikten sonra konak borcuyla ve ipotekiyle eşi Fatma Bediye hanıma kalır. O da bankadan tekrar kredi alır ancak aynı zamanda binayı hem bir Bulgar’a hem de bir iş adamına tütün depolaması için kiralar. Bu durumdan haberdar olunca binayı devralan banka idaresinin 21-23 Aralık 1926 haftası yaptıkları yönetim kurulunda Bulgur Palas hakkında aldıkları kararlar şunlardır:

  • Fatma Bediye Hanım’ın borcu ve Bulgur Palas’ın Osmanlı Bankası’na geçişinin muamele parası karşılığı olarak Bulgur Palas’ı sayması.
  • Kalan borcu içinse sahibi bulunduğu diğer mülklerin peşine düşülmesi.
  • İçindeki kiracının kontratının Osmanlı Bankası adına yenilenmesi.
  • Bina’nın senatoryum veya hastane olarak kullanılması.

palas 2

İstanbul’un ticaret merkezinden uzak, yolların dar, ulaşımı zor fakir bir mahallesinde inşa edilen, inşasını tamamlamak ve kullanılır hale sokmak için bile 40.000 liralık yatırım gerektiren Bulgur Palas’ın senatoryum veya hastaneye dönüştürülmesi hiçbir zaman gerçekleştirilemez.

Kaynak:

http://www.obarsiv.com/ab-bulgur-palas.html

https://eksisozluk.com/bulgur-palas–1245137

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir