Ramazanın Disiplini Ağzımıza Yansısın

Ramazan ayı geldiğinde sadece İslam ülkelerinde değil artık tüm dünyada Ramazan ayının heyecanı hissediliyor. Bunda Ramazan ayının bereketi ve getirdiği heyecanın da etkisi var. Müslüman kardeşlerimiz de daha evrensel olarak Ramazanın bereketini yansıtıyorlar. Ülkemizin her şehrinde ayrı bir hareketlilik ve Ramazan etkinlikleri telaşı hissediliyor. İstanbul’da olanlarımız elbette bu heyecan ve hareketliliği belki daha fazla hissediyordur.

Ramazan ayı; kendimizle baş başa kalmayı biraz daha başarabildiğimiz ve aslında muhtaçlar ile hem hal olabilmeyi denediğimiz farklı bir atmosferi olan hicri aylardan. Ruhumuza hitap ettiği kadar bedenimize de hitap eden bir aydır. Yeme içme alışkanlıklarımızı gözden geçirdiğimiz, esasında gereği olmadığı halde şartlanarak tüketim yaptığımızı hissettiğimiz günlerdeyiz.

RAMAZAN HEM RUHİ HEM BEDENİ BAKIM AYI

Bireysel özelliklerimiz değiştiği gibi yaşam biçimi alışkanlıklarımız da farklılık arz ediyor. Ancak bireysel olarak es geçemeyeceğimiz, olmazsa olmazlarımızdan kişisel bakım ve ağız bakımı konusunda ihmalkâr bir toplum olduğumuz acı gerçeğiyle de karşı karşıyayız. En azından Ramazan ayında ruhsal disiplini yakaladığımız atmosferin devamını getirebilmek adına ağız bakımı disiplinini de kişisel kazanımlarımıza dâhil edebilmeyi umuyorum.

Her Ramazan akıl karışıklığına hatta tartışmalara sebep olan diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı hususuyla vakit kaybetmek yerine hiç diş fırçalama alışkanlığı olmayan bireylerin en azından sahurda dişlerini en az üç dakika fırçalayıp diş ipi kullanmaları bu konuda iyiye atılmış en güzel adım olacaktır.

Düzenli ağız bakımı alışkanlığı olan bireylerin bu konuda hassaslaşmalarını da göz ününde bulundurarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alana açıklamayı da referans alarak; “diş fırçalarken macunu yutmaz ve suyu boğazınıza kaçırmazsanız orucunuz bozulmayacaktır.” İlgilileri için detaylı bilgi diyanetin resmi sitesinde mevcut. Gün içerisinde ağız kokusunun artışı tükürük akışının azalmasından kaynaklandığı gibi dil fırçalamayı ihmal etmek de ağız kokusu sebebi olacaktır. Bu nedenle dişlerimizi fırçalarken dil fırçalamayı da ihmal etmemeliyiz. Huzurlu ve güzel bir Ramazan geçirmemiz dileğiyle.

ramazan

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir