Bu bitki şekerden daha tatlı

Tatlandırıcıların tahtı sallanacak

Bu bitki ile ilgili ilk bilgiyi “Doğa’nın Inovasyonu” isimli kitapta okudum. Oldukça ilgi çekici ve bilgilendiriciydi. Bizim ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan ve Rize’de verimli üretimi son bir kaç yıldır yapılmaya başlayan tatlıot şeker kullanması uygun olmayan bireyler için oldukça sağlıklı bir alternatif. Kalori açısından fakir olan bu bitkinin son yılların revaçta bitkisi olacağı kesin gibi duruyor. Sakkarin vb tatlandırıcıların yan etkileri düşünüldüğünde oldukça masum bir bitki.

İstanbul’da Alfred Heilborn Botanik Bahçesi’nde bir kaç kez yetiştirilmesi denense de oraya çimlendirmek henuz mümkün olmamış. Elbette Istanbul’dabir yerde olmalı bu bitki deyip Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nin yollarını aşındırdım. Onunla beraber dişotu olarak bilinen ve dalları kürdan yapımında kullanılan bitkiyi buldum.

tıbbi bitkiler

Stevia Bitkisi (şeker otu) 

Stevia bitkisi, Güney Amerika’da yetişen çalı formunda bir bitkidir. Paraguaylı yerliler bu bitkiye tatlı ot ve ballı yaprak olarak isim vermişlerdir. Türkiye’ de ise şeker otu olarak bilinir.Çoğunlukla Paraguay, Kolombiya, Meksika ve Breziya’da yetişir. Bu ülkelerin yanı sıra Japonya ve Güney Kore çevresinde de bolca yetiştirilir. Stevya bitkisi doğal bir tatlandırıcıdır. Yapılan araştırmalar hiçbir zararı ve yan etkisi olmadığını göstermiştir. Piyasada satılan sakarin tipi tatalandırıcılar gibi zararlı değildir.

Rizede yetiştirilmeye başlanan stevia bitkisi asrın bitkisi olarak anılıyor. Şekere alternatif olabileceği düşünülen bitki ,ülkemizde henüz yeni tanınmaya başladı. Şekerin vucutta yarattığı zararlar sebebiyle stevia bitkisinin zararsız olma özelliğinden dolayı kullanımının yaygınlaşacağı düşünülüyor.

pr_03_1196_min  stevia (1)

Stevia Bitkisinin Faydaları ve Kullanımı

  • Stevia bitkisini tüm içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.
  • Ülkemizde şeker otu olarak adlandırılan stevia bitkisini isteğinize göre kek, tatlı ve pastalarda da tatlandırıcı yerine kullanabilirsiniz
  • Fabrika şekerine göre daha sağlıklı ve daha doğal bir maddedir.
  • Stevia bitkisi hiç kalori içermediği için kilo artışına sebep olmaz. diyet yapanlar şeker yerine stevia kullanabilir
  • Şeker otunun kan şekerini dengede tuttuğu gözlenmiştir. Şeker hastaları stevia bitkisini kendi doktorlarına danışarak ve gerekli bilgiyi alarak tedavilerinde kullanabilirler.
  • Stevia diş çürümelerine sebep olmaz. Hatta Stevia bitkisinin diş üzerinde plak oluşumunu  yavaşlattığı da gözlenmiştir.
  • Vücudun vitamin ve mineral almasını destekleme özelliği taşır
  • Hiper tansiyonu dengeleme özelliği vardır
  • Vücutta kalsiyum emilimi üzerinde olumlu etkileri vardır
  • Özellikle şeker hastaları için bu bitki kan şekerini düzenlemede doğal bir ilaçtır.
  • Kurutulmuş haldeki şeker otu yaprakları normal şekerden 10-15 kat daha tatlıdır. İşlenerek toz haline getirilmiş şeker otu normal şekerden 300 kat daha tatlıdır.

Kaynak: http://www.bitkicenter.com/stevia-bitkisi-seker-otu/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir