Uzaya gönderilen altın plak

Voyager 1 geri dönüşü olmayan bir yolda devam ediyor… 05 Eylül 1977’de fırlatılan 815 kiloluk bir insansız uzay aracı olan Voyager Güneş Sistemi’nin dışına çıkan ilk araç. İçine dünya ile ilgili temel bilgiler yüklenen altın plakta “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun.” şeklinde Türkçe sesli bir mesaj da bulunuyor.

Voyager 1 geri dönüşü olmayan bir yolda devam ediyor... 05 Eylül 1977’de fırlatılan 815 kiloluk bir insansız uzay aracı olan Voyager Güneş Sistemi'nin dışına çıkan ilk araç. İçine dünya ile ilgili temel bilgiler yüklenen altın plakta

Plak, uzun yıllar boyunca kendini muhafaza etmesi için altın kaplama bakırdan yapılmış. Kutusu alüminyum ve ultra saflaştırılmış uranyum-238 isotopuyla kaplanmış. (Uranyum-238’in yarı ömrü 4.51 milyar yıl)

Plakta, dünya dışı akıllı yaşam formlarının ya da gelecekteki insanların bulması olasılığıyla dünyadaki hayatın ve kültürlerin çeşitliliğini gösteren seçilmiş sesler ve görüntüler var. Voyager-1’in 40.000 yıl sonra Zürafa takımyıldızındaki 1.6 ışık yılı uzakta bulunan AC+79 3888 yıldızına ulaşması planlanıyor.

Plağın içeriği, başkanlığını Carl Sagan’ın yaptığı bir komite tarafından seçilmiş.

Plağın içinde : Dünya dışı akıllı yaşam formlarının ya da gelecekteki insanların bulması niyetiyle dünyadaki hayatın ve kültürlerin çeşitliliğini gösteren seçilmiş sesler ve görüntüler; Dünya yaşamını tanıtması amacıyla DNA sarmalımızdan iç organlarımıza, ne yiyip içtiğimizden nerelerde yaşadığımıza, hangi teknolojileri kullanabildiğimize kadar her şey özet geçilmiş; Dünyamıza ait doğa olayların detaylıca resmedildiği 116 adet fotoğraf; Dünya dillerinden içinde Türkçe’nin de bulunduğu -yaklaşık 55 adet-  sesli selamlama mesajı; Türkçe ses kaydı şöyle: “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun.” 

Kaynak: http://www.musikidergisi.com/haber-4388-uzaya_gonderilen_altin_plak%E2%80%A6.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir