Kamu spotu mu? TV dizisi mi?

Hemen hemen hepimiz görmüşüzdür, TV’lerde bu bir “kamu spotudur” yazısını.  Tüm TV’lerde ücretsiz yayınlanan kamu spotu filmlerinde amaç topluma faydalı bilgiler aktarmaktır.  Kamu spotu olarak yayınlanan filmlerin elbette faydası var, mutlaka yararlı bir çalışma ama kendim de izlediğim için biliyorum, acaba bir kaç kez kamu spotu izledikten sonra izleyendeki değişim  gücü nedir? Araştırma yapıldı mı bu konuda açıkçası fazla bilgim yok.  Bir kamu spotu izleyen ya da birkaç kez izleyen üzerinde kamu spotu filminin sağladığı olumlu değişiklik oranı nedir? Umarım bu konuda ciddi bir istatistik vardır, yoksa da en kısa zamanda yapılır.

Evet, konu kamu spotu olunca biraz resmî oldu, hatta zorunlu yayın havası oldu değil mi?  Ama konuyu hemen TV dizilerine getiriyorum. Tüm özel kanallarda ve TRT’de yayınlanan birçok dizi var. Mesela en çok izlenenlerden birkaçını; TRT Seksenler dizisini ele alalım.  Bu diziyi her izlediğimde mutlaka bir yemek sahnesi var. Öyle ki evin babacan aile reisi Fehmi Bey’in masaya oturuşu ve zevkle yemek yiyişi harikadır değil mi? Ya da pastaneci Sami abinin yaptığı pastalar, tatlılar. Hatırladınız değil mi sahnelerini. Ya da ATV’de yayınlanan “Seviyor Sevmiyor” ile Kanal D ‘de yayınlanan “ Tatlı İntikam” dizileri. Bunları niye seçtim magazin basınında en çok izlenenler arasında olduğundan. Bu her iki dizinin eski bölümlerinden birer bölüm izledim ve toplam 6 yemek sahnesi geçti. Ama hiç birinde yemekten sonra “dişlerimizi fırçalayalım “ ya da “diş fırçalamadan yatağa girmeyin” şeklinde bir mesaj göremedim.

Çizgi filmlere bakarsak onlarda da diş temizliği sahneleri neredeyse yok denecek kadar az veya bir bölümde anlatılıyor ve bitiyor. Ancak diş temizliği bir yaşam biçimidir. Hayat boyu devam eder, etmelidir. Türkiye’nin geleceğine sahip olacak bir nesil yetiştirmek için küçük yaşlardan itibaren diş temizliği eğitimine önem vermeliyiz. Bunun için kamu spotu kadar TV dizilerinde de bu konunun işlenmesini tavsiye ediyoruz. Diliyoruz ki RTÜK bu konuda bir çalışma yapar ve TV dizilerinde toplum ve halk sağlığını yakından ilgilendiren diş temizliği konusuna da el atar. Çünkü ülkemizde durum çok da yüz güldürücü değil maalesef.

Ülkemizde ağız ve diş sağlığından sorumlu kurumlardan Türk Diş hekimleri Birliği’nin 2010 yılı verilerine göre Türkiye’de kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi son beş yıl içinde artış gösterse de, 110 g ile halen gelişmiş ülkelerin gerisinde bulunuyor. Türkiye’de kişi başına düşen yıllık diş fırçası tüketimi de diş macunu tüketimi gibi son beş yıl içinde artış gösterse de,  yıllık diş fırçası tüketimi halen 1 adetin altında.

Dişlerin fırçalandığı ve yüzlerin güldüğü nice güzel günlere…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir