Abdüllatif Suphi Paşa Konağı

Bir zamanlar komşusu olduğumuz ve öğrenciliğim zamanında içini görme şansına sahip olduğum bir konaktan bahsetmek istiyorum. İstanbul Fatih’te meşhur Horhor caddesinde yer alan bir konak. Konak restorasyonu tamamlanmış durumda. Uzun bir süredir kapalı olan konağın önünden geçtiğimde hatıralarım canlandı ve paylaşmak istedim. Şimdilerde Deontoloji Müzesi olması yönünde söylentilerin olduğu binayı ilk gördüğümde gizemli yapısı ve iç genişliği hoşuma gitmişti.

Konak; Bir İtalyan mimar tarafından 1845-1854 yılları arasında inşa edilmiştir. Abdüllatif Suphi Paşa’nın ailesi ile birlikte yaşadığı konak, daha sonra oğlu Hamdullah Suphi Bey tarafından Türk Ocağı binası olarak kullanılmıştır. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından rektörlük binası olarak kullanılmak üzere satın alındı. 1970-1984 arasında üniversiteye rektörlük binası olarak hizmet etti ve mimari değişikliklere uğradı. 1984 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü’ne devredildi.

20161018_103131

Öğrenciliğimde girdiğim bu konağın içerisinde Atatürk’ün rahatsızlandığı dönemlerde tedavisi için kullanılan şırıngalar, tıbbi malzemeler ve diş tedavilerini yapmakta kullanılan ölçü kaşıklarını inceleme imkanım olmuştu. Ayrıca konak içinde tıp tarihine ve eczacılığa yönelik minyatür çizimlerin olduğu eserler mevcuttu. Şu an için merakla beklediğim acaba bu konak tekrar Deontoloji Müzesi olarak hayatına devam edecek mi?

dsc01550.JPG

Konakta bölüm hoca odaları ve onlardan arta kalan geniş salonda Tıp Tarihi Müzesi yer almaktadır. Müze bölümünde ince camlı ahşap sergileme dolaplarında tıbbi gereçler, takımlar, ilaçlar, kutular ayrıca tıp aleminde önemli sayılan kişilerin büstleri yer alır. Duvarlarda yer yer tablolar müzenin diğer parçalarıdır.

dsc01538.JPG

dsc01543.JPG

Kaynak: http://www.mimdap.org/?p=11616

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir