Artık implantlar daha sert üretilebilecek

İmplant deyince toplumda ilk akla gelen diş implantları oluyor. Periyodik tabloda yer alan metallerin en serti olan titandan üretilen implantlara sağlık alanında çokça rastlarız. Kullanıldığı birime göre de çeşitli isimler alır. Kulak implantı, diz implantı, diş implantı gibi.

Bilinen en sert metal olan titandan daha sert bir metal üretildi. Bunun diş implantları açısından avantajları ayrıca konuşulacak ve araştırılacaktır elbette ama diz implantları açısından çok iyi bir gelişme olduğu ortada. Diş implantlarında karşılaştığımız boyun kırıklarının belki de önüne bu yeni üretilen en sert metalle geçilebilir.

Fractured_implant7 titanium-fracture-7

Amerikalı bilim adamları titanyum ve altından yapılan mıknatısı incelerken bu metali keşfettiklerini açıkladılar.

“Beta-Ti3Au” olarak tanımlanan metalin, saf titanyumdan dört kat daha sert olduğu belirlendi.Titanyum ve altının yüksek ısıda karıştırılmasıyla elde edilen diğer alaşımları arasında en yüksek sertlik seviyesine sahip olan metalin, yaşayan dokularla da uyum sağladığı belirlendi.

Morosan, metalin özellikle tıp alanında uzun süre dayanacak implant yapımında kullanılabileceğine dikkati çekti.Halihazırda kullanılan diz ve kalça implantlarının yıprandıkları için 10 yılda bir değiştirilmeleri gerektiğini belirten Morosan, Beta-Ti3Au ile yapılacak implantların ömür boyu kullanılabileceğini kaydetti.

kaynak: http://aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/bilinen-en-sert-metal-uretildi/613308

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir