İletişim Duayeniyle Keyifli Bir Söyleşi

İLETİŞİM DUAYENİNDEN “Diş hekimlerine “  ÖNEMLİ TAVSİYELER

Şengüler: “İletişim de diş hekimliği gibi bir bilimdir. Her hasta dertli ve çekingen olacağından onunla nasıl iletişim kuracağınızı iyi bilmelisiniz.” 

Röportaj: Dt. M.Bilal Alkan

Ömer Şengüler, reklam sektöründe Türkiye’de farklılıkların öncüsü olmuş bir isim. Türkiye’de kurduğu kendi şirketlerini kısa sürede marka haline getirip yabancı şirketlerin bünyesine katmayı sağlamış özellikle dünya markaları olmuş firmalara danışmanlık yapmasıyla bilinen bir isim. Her sektör gibi sağlık sektörünün de olmazsa olmazı olan “iletişim” üzerine Global Magic Brand’in kurucusu olan Ömer Şengüler Bey ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

1

BAŞARININ YÜZDE 80’İ GÖRÜNMEKTİR

İletişimde yapılan en büyük hata nedir?

İletişime kapalı olmaktır sanırım. Başkalarının size ulaşabileceği tüm kapıları kapatırsanız, maillerinize mesajlarınıza zamanında cevap vermezseniz, sizi arayıp ta ulaşamayanlara geri dönmezseniz yandınız demektir. Kendiniz hakkında konuşmaya hak sahibi en yetkili kişi yine sizsiniz. Siz konuşmazsanız başkaları sizin hakkınızda konuşur ondan sonra da gelin ayıklayın pirincin taşını. Bir de hayalet olmak. Evet İletişim problemlerinden biri de hayalet olmaktır. Ortalıkta görünmemek, çağrıldığınız resepsiyonlara, açılışlara gitmiyorsanız, şirketinizde çalışanların birçoğu sizinle hiç karşılaşmamışsa ve de hakkınızda efsaneler öyküler üretildiyse siz bir iletişim hayaletisiniz ve durumunuz çok kötü. Woody Allen der ki; “ Başarının yüzde sekseni görünmektedir.”

DİŞ HEKİMLERİNE TAVSİYE: “İLETİŞİM FAKİRİ OLMAYIN”

Diş hekimi fobiniz var mı? Diş hekimlerine iletişim konusunda ne tavsiye edersiniz?

Fobim yok. Dış hekimleri her hekim gibi genelde iletişim fakiri oluyorlar. En büyük sorunları tıbbi terminolojileri hastanın bilemeyeceğini tahmin edemiyorlar. Hastanın anlayacağı dilde sorunu ve çözümü anlatmakta zorlanıyorlar. Bir de muayenehanede düşük maliyetli bir sekreter istihdam edip tasarruf yaptıklarını sanıyorlar. Bir iş yerinin en akıllısını sekreter yapın derdi bir dostum. Telefonlara pozitif cevap veren, randevuları beceriyle organize eden, hastayı güler yüzle karşılayan bir sekreter mi algınızın pozitif olmasını sağlar yoksa tam tersi olan birisi mi?

İLETİŞİM DİŞ HEKİMLİĞİ GİBİ BİR “BİLİMDİR”

Toplumda diş hekimlerinin korkulacak bireyler olarak algılandığı imaj nasıl değiştirilebilir ya da bu imajı değiştirmek mümkün müdür?

Mümkündür tabii ki. Var olmak algılanmaktır. İmaj yapmak popüler bir ifadedir ben pek sevmem. Asıl önemli olan algıyı yönetmektir çünkü algı her şeydir. Müşteri her şeydir, müşteri patrondur, onu önemsemek dikkate almak gerekir. Diş hastalıkları ölümcül değildir ama diş ağrısı yaşam kalitesini düşüren bir sorundur. Dolayısıyla gelen her hasta dertli ve çekingen olacağından onunla nasıl iletişim kuracağınızı iyi bilmelisiniz. Bilmiyorsanız da öğrenmelisiniz. En önemlisi de tahsil ettiğiniz bedelin karşılığının bir bölümünü iletişimle vereceğinizi bilmelisiniz. Bilmiyorsanız da öğrenmelisiniz. İletişim de diş hekimliği gibi bir bilimdir.

DANIŞANI MUTLAKA BİLGİLENDİRİN

Yurt dışında yaşadığınız dönemlerde de mutlaka ağız ve diş sağlığı kontrollerinizi aksatmadınız. Orada aldığınız hizmetle buradaki hizmeti karşılaştırabilir misiniz?

Evet, yurt dışında birkaç deneyimim oldu. Harvard’ta okurken feci diş ağrısından üniversitenin Hastanesine attım kendimi, normalde haftalar sonrasına randevu vereceklerini tahmin ediyordum ama hemen bana acil muamelesi yapıp aynı güne randevu verdiler. Karşılaştığım ilgi ve alaka sayesinde o gün bana kendimi kral gibi hissettirmişti. Tabii ki dişi ağrıyan bir kral. Sonra internetten bulduğum bir kliniğe toplam 6 ay kadar gittim.

Bir iki dişimde kanal tedavisi gerekiyordu. Aslında normal bir mahalle kliniği idi anlaştığım yer ama ilgi ve alaka beş yıldızlı otel gibiydi. Kanal tedavisi nedir nasıl yapılır tedavimden sonra ne olacak? Tüm bu soruların cevabını tedavime başlamadan bir seminerle bana verdiler. Çok etkilendim. Türkiye’deki deneyimlerimi kısaca şöyle özetleyebilirim: Ben cahil bir hastayım, doktorum her şeyi bilir, mazallah soru sorarsam da cahilliğim ortaya çıkar. Ben doktora teslim olmalıyım. Ondan sonra da derler ki insanlar Türkiye’de dişçiden korkarlar, çekinirler? Buyurun cevabı siz verin lütfen. Tabii ki istisnalar kaideyi bozmaz. Mutlaka iletişim konusunda iyi olan doktorlarımız da vardır.

Keyifli söyleşi için vakit ayırdınız teşekkür ederim.

Ben de teşekkür ederim.

2

Ömer Şengüler kimdir?

Ömer Şengüler, M.Bin Saud Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler eğitimi aldı. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitu su ’nde yüksek lisans yaptı. MIT Sloan School of Management’ta ASP, MA; Harvard Business School’da Executive MBA, OPM yaptı. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde AB Hukuku Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. Şengüler, MÜSİAD ve Reklamcılar Vakfı’nın da kurucu üyesi. 1986 yılında Creative Ajans (PANEL), 1994’te Açıkhava Reklam Ajansı (MAGIC) ve Prodüksiyon Ajansı (MARS) iletişim şirketlerini kurdu. Daha sonra bu şirketleri Amerikan Clear Channel’a sattı. 2002 yılında Amerikalı ve Türk ortaklarıyla birlikte büyükbaş besi hayvancılığı çiftliği ve kırmızı et paketleme tesisi kurup daha sonra aktiflerini yine uluslararası bir yatırım şirketine sattı. Şu anda 2012 yılında kurduğu Global Magic Brands’in başında “Marka Mimarı” olarak başarılı çalışmalarına devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir