Diş Hekimi Fobisine Çözüm; “AİLEDE” / Diş Hekimlerinin Duayenleri (4)

ÇOCUKLARIN DİŞ HEKİMİ KORKUSUNA ÇÖZÜM; “AİLEDE”

image1

Röportaj: Dt. Mustafa Bilal ALKAN

Diş Hekimliği alanında yeni gelişmeleri takip ediyor, mesleki olarak öne çıkmış bu alanda kubbede hoş sada bırakmış değerli duayen hocalarımızla zaman zaman röportajlar yapıyoruz. Bugünkü röportajımızda ise Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanlığı yapmış Prof. Dr. Sibel Yıldırım ile pedodontiyi (çocuk diş hekimliği) ve tedavide çocuklara yaklaşım tarzlarını konuştuk.

DİŞ BAKIMI AİLEDEN BAŞLAR

Diş hekimliğinin her uzmanlık alanı detaycı ve emek yoğun ancak pedodonti daha da emek isteyen bir bölüm neden pedodontiyi seçtiniz?

Çocukları seviyorum. Diş hekimliği zor bir meslek ama çocuklara bakım vermeye gelince, benim için daha anlamlı ve eğlenceli bir hale geliyor. Çocuklarla kendimi daha rahat hissediyorum.

Çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda koruyucu hekimliğin ön planda olması için tavsiyeleriniz nelerdir?

Sadece çocuklar için değil, hepimiz için ağız diş sağlığının sağlanmasının ve korunmasının tek yolu ağız ve diş bakımı. Bu sebeple kliniğimizde verdiğim eğitimlerde her zaman, başarılı bir restoratif tedavi ardından iki şeyin çok önemli olduğunu anlatırım. Birincisi çocuğun kliniğimizden ayrılırken mutlu ve güvende hissetmesi ve bir sonraki kontrol randevusuna isteyerek ve sevinçle gelmesinin sağlanması. Tüm bunları başarılı bir davranış yönlendirmesi ile sağlayabiliyoruz. Ikinci önemli konu ise çocuğun kliniğimizde geçirdiği süre boyunca dişlerini düzenli olarak ve etkin bir şekilde fırçalamanın önemini kavramış olması.

Sanırım, aile ön plana çıkıyor değil mi hocam?

Bazı vakalarda, tedavi işlemlerini normalin üzerinde geniş aralıkta randevulara yayarak, hastamın dişlerini fırçalamasının bir alışkanlık haline geldiğini görmek istiyorum. Ebeveyn ile işbirliği bu noktada devreye giriyor. Eğer ebeveyn de çocuğunun dişlerini fırçalamasının, tedavi sonrasındaki evrede, sadece düzenli kontroller dışında, bir daha herhangi bir tedaviye ihtiyaç bırakmayacak kadar önemli olduğuna hem fikir olursa işimiz çok daha kolaylaşıyor. Kişisel olarak diş fırçalama dışında herhangi başka koruyucu tedaviye ihtiyacımız olmadığına inanıyorum.

ETKİLİ ANNE – BABA VE TRANSAKSİYONEL ANALİZ EĞİTİMLERİ ŞART

Diş hekimiyle ilk kez tanışacak çocuklarla ilgili farklı bir yaklaşımınız oluyor mu? Meslektaşlarımıza bu konuda neler tavsiye edersiniz?

Elbette. Çocuk hastaya davranışta pek çok altın değerinde kriter var. Çocuk hastayla ilk karşılaştığınız andan itibaren takınacağınız olumlu ve etkin tavır, tüm tedavi sürecini etkiliyor. Çocuğa anlayabileceği ve kabul edebileceği bir şekilde bir birey olarak davranmak ve onunla işbirliğine girmek çok önemli. Thomas Gordon’un Etkili Anne Baba Eğitimlerini almış ve herkese bu eğitimleri tavsiye eden bir pedodontist olarak, gerek çocuk hasta, gerekse pedodontist açısından rahat bir tedavi sürecinin ancak her iki taraf için de kazan-kazan yöntemi ile sürdürüleceğine inanıyorum. Pedodonti eğitimlerinde verilen davranış yönlendirmesi derslerinin yetersizliğine inanıyorum ve hem hekimin kendi psikolojisini hem de çocuğun psikolojisini anlayabilmesi için bu yetersiz eğitimleri kendi çabasıyla idame etmesi gerektiğine inanıyorum.

Yukarıda bahsettiğim Thomas Gordon eğitimleri yanı sıra kliniğimizdeki tüm asistanlar Temel Transaksiyonel Analiz eğitimlerini de almış durumdalar. Temel psikolojinin ötesinde, iletişim analizlerini içeren bu eğitim çocuk hastaya ve özellikle ebeveyne en uygun yaklaşımı seçebilmesi için hekime geniş bir farkındalık sunuyor.

KENDİ İÇSEL ÇOCUĞUNUZLA İLETİŞİME GEÇİN

Genç meslektaşlarımıza ve meslektaş adaylarımıza neler tavsiye edersiniz?

Pedodonti çocukla ve daha da önemlisi kendi içsel çocuğunuzla iletişim halinde olmanızı gerektiren bir branş. Bu sebeple sadece çocuğu sevmenin iyi bir pedodontist olmak için oldukça önemli bir başlangıç olmakla birlikte, az önce değindiğim gibi çocuk hastaya ihtiyaçlarını verirken, kendimizin de yıpranmamasını sağlamak adına eğitimlere katılmak bu alanda beklenenden daha uzun süreler etkin bir şekilde çalışmamıza yol açacaktır.

DİŞ FIRÇALAMAYI ÖZENDİRMEYİN ! ALIŞKANLIK KAZANDIRIN

Ailelere çocuklarının ağız diş salığı için neler önerirsiniz?

Kendileri diş fırçalamayan ailelerin çocukların dişlerini fırçalamalarını beklemeleri boşuna bir beklenti olacaktır. Ailelerin uygun diş fırçalama yöntemleri, uygun diş fırçaları, diş macunları ve ağız çalkamalama sıvıları hakkında yeterli bilgiye sahip olarak, ağız-diş sağlığı uygulamalarını evdeki rutin hayatın vazgeçilmez ve düzenli bir parçası haline getirmeleri, çocuğa örnek olmak açısından çok önemlidir. Çocuklar diş fırçalamaya özendirilmemeli, tam tersine bunun yemek yemek, banyo yapmak kadar vazgeçilmez bir alışkanlık olduğu kabul edilmelidir.

ÇOCUK DİŞ HEKİMLERİ AİLENİZDEN BİRİ GİBİ OLMALI

Çene darlığı, diş çapraşıklıkları vb vakalarda son yıllarda artış olduğunu söylememiz mümkün mü; evet artış var dersek bunu neye bağlayabiliriz?  Bu hususta koruyucu hekimlik konusunda ülkemiz hangi seviyede?

Ortodontistlerin daha rahat yanıtlayabileceği bir soru olmakla birlikte, ben kişisel olarak böyle bir artış olduğunu gözlemlemiyorum. Bununla birlikte gelişen sağlık sektörünün hizmet ulaştırmasındaki artış ve ailelerdeki bilinçlenme ile bu konularda başvuruların arttığına inanıyorum. Diş çapraşıklıklarının bir sebebi olan süt dişlerindeki tedavi edilmeyen çürükler, erken süt dişi kaybı veya süt dişlerinin sürme ve düşme zamanlarındaki değişiklikler ile kapanışta oluşacak sorunlar konusunda ülkemizde hala arzu edilen seviyelerin çok gerisindeyiz. Sadece dişler ağrıdığı zaman hekime ulaşma alışkanlığımız bunun en önemli sebebi. Oysa çocuk neredeyse doğduğu andan itibaren, nasıl bir çocuk doktoru ile ilişkiye geçiliyorsa, aynı şekilde bir çocuk diş hekimiyle de ilişkide kalınmalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir