Rezan Has Müzesi’nde Kısa Bir Tur

 

2002 yılında Kadir Has Vakfı tarafından Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası’ndan dönüştürülen Kadir Has Üniversitesi merkez binası; son derece özenli ve kapsamlı restorasyonu ve içinde yer aldığı tarihi çevrenin gelişimine katkısı nedeniyle 2003 yılında Europa Nostra Ödülü almıştır. Restorasyonu tamamlandıktan sonra Kadir Has Üniversitesi’ne dönüştürülen bu tarihi binanın alt kısmında yer alan Osmanlı dönemi yapı kalıntısı ve Bizans Dönemi su sarnıcının gün yüzüne çıkmasıyla, mekan Rezan Has Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

RHM; Cibali Tütün Fabrikası’na ait belge ve objeleri bünyesine katarak koleksiyonunu zenginleştirirken, 17. yüzyıla tarihlenen Osmanlı yapı kalıntısı ve 11. yüzyıl Bizans su sarnıcı ile geçmişi geleceğe bağlayan bir müze mekandır.

Bu sergide, pektoraller (göğüslük), madalyonlar, boncuklar, amuletler, boyun halkaları, süs iğneleri, fibulalar, pazıbentler, bilezikler, yüzükler gibi pek çok takı ve ayrıca yaklaşık 70 adet kemer ile Türkiye’nin geniş Urartu kemer koleksiyonu, Urartu toplumunun gizemli düşüncelerini, dinsel inanç ve geleneklerini gözler önüne seriyor.

 

Sergide gördüğünüz kemerler özellikle Urartular’da önemli olayların üzerine işlendiği pirinçten veya gümüşten yapım olabiliyor.O dönemin sık kullanılan tunçtan yapılma küvetini ve takıları da sergide fazla sayıda çeşitleriyle görebilirsiniz.

Gezdiğiniz süre boyunca buluntuların mekanik temizleme aşamalarını gösteren video sunum izleyebilirsiniz.

Ayrıca sergiyi gezdikten sonra binanın anba kapısından girip

Uluslararası üne sahip Rahmetli Minyatür Üstadı Nusret Çolpan Bey’in nadide eserlerinden bir kaçını ve tütün fabrikasından kalma eski bir kaç paket örneğini eskilere ait pek çok eşyayı gözlemleyebilirsiniz.

http://www.rhm.org.tr/event/rezan-has-muzesi-urartu-takilari-koleksiyonu/

Urartu kentlerini bu linkten 3d animasyon olarak gezebilirsiniz.http://www.rhm.org.tr/event/rezan-has-muzesi-urartu-takilari-koleksiyonu/#kentler

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir